21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialProgram unic de consiliere în spitalele românești

Program unic de consiliere în spitalele românești

Din luna octombrie a acestui an, în 15 centre medicale din întreaga ţară, funcționează un program unic de consiliere prin care românii sunt pregătiți pentru "viața de după infarct". Programul are ca scop prevenirea celui de-al doilea infarct, care de obicei este fatal pacienților.

"Avem mulți pacienți pe care nu trebuie doar să îi tratăm, ci și să îi educăm. Am avut cazuri de pacienți care au venit după doar două săptămâni cu al doilea infarct. În procente, aș putea spune că vina aparține 40% pacientului și 60% medicului care nu îi informează corespunzător. De la premisa aceasta a pornit programul Școala de Infarct”, explică dr Lucian Câlmâc, de la Spitalul de Urgență Floreasca din București, unul dintre specialiștii implicați în programul de consiliere.

Practic, pacienții care au suferit un infarct și sunt spitalizaţi participă la un training susținut de medici specialiști în care primesc informații despre evenimentul cardiovascular prin care au trecut, despre medicamentele pe care le primesc, despre perioada de recuperare de după eveniment (numită reabilitare cardiacă), dar și despre acele lucruri simple pe care le pot face pentru a reveni la un stil de viață cât mai sănătos și normal.

"În timpul trainingului, pacienților li se arată un film prin care le ilustrăm ce se întâmplă atunci când fac infarct. De asemenea, le vorbim despre importanța controlului factorilor de risc. Și, foarte important, îi pregătim pentru eventualitatea producerii celui de-al doilea infarct. Primul și cel mai important sfat în această situație: să sune cât mai repede la 112!”, povestește dr Lucian Câlmâc.

Programul se desfăşoară din luna octombrie a acestui an în 15 centre medicale din întreaga ţară, centre în cadrul cărora funcţionează câte un laborator de cateterism cardiac. Programul este destinat informării şi educării pacienţilor care au suferit recent un infarct miocardic acut şi au beneficiat de o procedură de revascularizare.

"Dacă au avut norocul să supraviețuiască primului infarct și au beneficiat de ajutor specializat în spital, pacienţii trebuie să înțeleagă că au şi ei responsabilitatea de a-și reorganiza viața după aceea", declară dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie (SRC).

În ultimii ani, mortalitatea intraspitalicească cauzată de infarct a fost redusă de la 13,5% in 1997, la 8,3% în 2014 (şi la 4,4 la pacienţii care primesc un stent), datorită Programului Național de Tratament Intervențional în Infarctul Miocardic, implementat de Societatea Română de Cardiologie în cooperare cu Ministerul Sănătății.

"Dacă în spital şansele de supravieţuire ale pacientului sunt mari, după ce părăseşte spitalul, acesta este singur în faţa deciziilor pe care le are de luat. Sunt cazuri de pacienţi care uită să îşi ia tratamentul, nu mai vor să se implice în propriul program legat de boală. Iar acest lucru poate avea o repercusiune nefastă: apariţia celui de-al doilea infarct, care este de cele mai multe ori fatal. Aşadar, programul Şcoala de Infarct este o pregătire a pacienţilor pentru tot ceea ce urmează", precizează dr. Tatu-Chiţoiu, președintele SRS.

Datele arată că un procent important dintre pacienţii cu infarct (9-12%) decedează sau fac un al doilea infarct, la un an după primul.

"În România, vorbim mai mult despre prevalența mortalității decât despre prevalența morbidității. Boala este o noțiune relativă, în timp ce moartea este cu "da" sau "nu". Cifrele vorbesc de la sine. Lista Organizației Mondiale a Sănătății însumează 999 de boli. 60% dintre decese sunt cauzate de boli cardiovasculare. Din păcate, ne confruntăm cu un alt fenomen grav: 50% dintre pacienții din România care au făcut un infarct mor înainte să ajungă la medic", declară prof. dr. Marius Vintilă, medic cardiolog la Spitalul Sf Pantelimon din București.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

VIDEO. Inundațiile pun stăpânire pe Brazilia. Bilanțul se ridică la 75 de morți

Bilanțul victimelor ploilor abundente care au provocat inundații în statul brazilian Rio Grande do Sul din sudul țării a crescut la cel puțin 75...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

VIDEO. Tenis sau fotbal? Al Nassr, victorie clară împotriva Al Wehda. Cristiano Ronaldo bifează al 66-lea hat-trick din carieră

Cristiano Ronaldo continuă să impresioneze în campionatul Arabiei Saudite, demonstrând încă o dată de ce este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Ultima oră
Pe aceeași temă