5.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021

Profesorul turnator, contestat de o parte dintre studenti

» Unii dintre studenti cer demisia profesorului Iacob Mirza, deconspirat de CNSAS.

Deconspirarea profesorului universitar Iacob Mirza drept turnator al fostei politii politice comuniste a starnit scandal in Alba Iulia. Studentii Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia au pareri impartite in legatura cu situatia profesorului Mirza. "Nu ma intereseaza daca a colaborat sau nu, este un profesor exigent, dar in regula", a spus o studenta. Un student, in schimb, a precizat ca ar trebui sa se retraga din activitatea profesionala. Colegii profesorului Mirza asteapta incheierea procesului in instanta de judecata pentru a pune un verdict. "Sa asteptam sentinta finala. Daca pana la urma se va constata ca a colaborat cu fosta Securitate, atunci anumite institutii ar putea interveni pentru ca domnul profesor a dat declaratii de necolaborare si in 2000 si in 2004 cand a candidat la functii de conducere.

 

Altfel, ramane la latitudinea moralitatii sale pentru a lua o decizie. Din punct de vedere profesional, nu avem ce sa ii reprosam", a spus rectorul Achim Moise. Decanul Facultatii de Istorie si Filologie, Ileana Ghemes, are o pozitie asemanatoare. "Ar trebui sa se rezolve altfel aceasta problema pentru a nu se mai implica numele Universitatii. Domnul Mirza mai are un an si ceva pana la pensie. De un an de zile s-a retras din toate functiile de conducere", a afirmat Ileana Ghemes. Profesorul universitar doctor Iacob Mirza, unul din cei mai cunoscuti istorici ai invatamantului romanesc din Transilvania si fost rector al Universitatii "1 Decembrie 1918", a pierdut procesul prin care CNSAS a solicitat constatarea calitatii de colaborator al fostei Securitati.

"PARTENIE"
Curtea de Apel Bucuresti a a constatat ca Iacob Mirza a semnat mai multe note informative, cu numele conspirativ "Partenie". Decizia poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Potrivit CNSAS, Mirza a fost racolat de Securitate in anul 1980, cand lucra ca bibliotecar la Biblioteca "Bathyaneum" din Alba Iulia, recunoscuta pentru valoarea istorica importanta a documentelor pastrate aici. Istoricul Mirza avea ca sarcini, printre altele, "urmarirea discutiilor si comentariilor care se fac pe marginea Congresului (Congresul Mondial de Istorie din 1980)" sau "cunosterea prezentei si preocuparilor strainilor veniti la biblioteca". Motivatia reprezentantilor fostei Securitati a fost "multitudinea relatiilor pe care le are in randul unor cetateni straini, cu care poarta o intensa corespondenta". Mirza a declarat  ca se va consulta cu avocatii pentru a decide ce va  face in proces.

Ultima oră
Pe aceeași temă