17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialProfesorul Adrian Ivan candidează la șefia UBB

Profesorul Adrian Ivan candidează la șefia UBB

 

Profesorul Adrian Ivan, șeful Departamentului de Studii Internaționale și Istorie Contemporană din cadrul Facultății de Istorie-Filosofie, și-a anunțat candidatura pentru postul de rector al Universității Babeș-Bolyai.

El este primul nume intrat în cursa electorală care va fi finalizată peste doi ani. Politologul și istoricul Adrian Ivan este fondatorul Studiilor de Securitate la Universitatea Babeș-Bolyai. Miza alegerilor pentru șefia universității clujene este una foarte mare. Universitatea Babeș-Bolyai are peste 50.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi.

Este cea mai mare universitate din România și, totodată, cea mai veche, pentru că Universitatea Babeș-Bolyai continuă tradiția Colegiului Iezuit, prima instituție de învățământ superior de pe actualul teritoriu al României, creată în anul 1581 de către principele Transilvaniei, Ștefan Bathory, cel care avea apoi să ajungă rege al Poloniei. De asemenea, universitatea clujeană are unul dintre cele mai consistente bugete, pentru că cele 21 de facultăți ale Universității Babeș-Bolyai atrag o finanțare importantă din partea bugetului de stat, o sumă totală impresionantă adunată din taxele studenților, dar și foarte mulți bani, prin intermediul proiectelor europene pentru cercetare științifică sau pentru dezvoltarea resurselor umane. Mai mult, poziția de rector al universității clujene oferă celui care o ocupă un imens prestigiu instituțional, pentru că Universitatea Babeș-Bolyai deține numeroase recorduri europene, de la primul Ins­titut din lume de Biospeologie, întemeiat de Emil Racoviță, la cel mai extins sistem de învățământ teologic de pe continent, reprezentat de cele patru Facultăți de Teologie: Ortodoxă, Greco-Catolică, Romano-Catolică și Protestantă, precum și de Institutul de Studii Iudaice.

Ce dorește Adrian Ivan

Candidatul la funcția de rector, profesorul Adrian Ivan, spune că proiectul său vizează ”o universitate competitivă și deschisă spre societate”. El spune că vrea ca Universitatea Babeș-Bolyai să fie o universitate în care membrii corpului profesoral să fie egali, dar cu respect pentru performanțele universitare. Un punct important din programul lui Adrian Ivan este consolidarea statutului științelor sociale, prin dezvoltarea unor facultăți performante, precum cea de Litere sau cea de Istorie – Filosofie, dar și susținerea performanței celorlalte facultăți. ”Toate aceste lucruri vor fi făcute în paralel cu consolidarea prestigiului universității noastre la nivel internațional, pentru atragerea de studenți din toată lumea. Facultatea de Matematică – Informatică, de exemplu, poate atrage la linia de studiu în limba engleză studenți valoroși din țările occidentale, dar și din alte zone ale lumii, cunoscute pentru inovare în domeniul IT, cum ar fi India. Astfel, am mări și plaja de recrutare de studenți pentru universitatea noastră și am oferi concretețe unor parteneriate precum cel cu celelalte entități din clusterul Cluj IT”, spune Adrian Ivan. El crede că aceste dezvoltări vor permite universității să obțină resurse financiare suplimentare, care vor permite o finanțare mai bună a departamentelor și mărirea salariilor cadrelor didacte și cercetătorilor.

procedură

Alegeri democratice

Cel mai probabil, viitorul rector al Universității Babeș-Bolyai va fi votat în cadrul unor alegeri democratice, la care vor participa membrii corpului academic. Ultimele alegeri au adus participarea unor intelectuali marcanți, precum actualul rector, istoricul Ioan-Aurel Pop sau psihologul Daniel David. Noul rector a numit apoi prorectorii. Președintele Senatului universitar a fost ales de către membrii acestui for desemnați, la rândul lor, de profesorii din fiecare facultate în parte.

 

Adrian Ivan este unul dintre cei mai reputați specialiști români în domeniul studiilor internaționale

Cele mai citite

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...

Cristos a înviat! Cîrstoiu, nu!

IlustrațieȘ Marian Avramescu Cristos a înviat! Despre Cîrstoiu, acum puțin timp, candidatul comun pentru funcția de primar general al Capitalei din partea coaliției formate...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă