Ieri dimineata, aproape 100 de profesori, membri ai tuturor structurilor sindicale locale, au pichetat Prefectura Vaslui in semn de protest fata de refuzul Casei Judetene de Pensii de a le plati ajutoarele de inmormantare, asa cum este prevazut in Statutul Personalului Didactic. "Motivul acestui protest este nerespectarea legii – o lege speciala care se numeste Statutul Cadrului Didactic. Noi vrem ca toate institutiile statului sa o respecte. In primul rand, stim ca principiile juridice considera ca o lege speciala este in fata unei legi generale. Practic, avem prevazut in statut ca, in caz de deces al unui cadru didactic, urmasul sa primeasca un cuantum de 5 salarii, o medie calculata asa cum spune in lege. Casa Judeteana de Pensii, desi am castigat in instanta procesele, nu doreste sa respecte acest articol din legea noastra. Explicatia ar fi ca, de la nivelul ministerului, s-a dat o directiva prin care li se spune celor din Vaslui ca noi vom putea obtine acest drept numai daca vom merge in instanta. Celelalte cazuri nu se solutioneaza", a spus Xenofon Vasiliu, unul dintre liderii de sindicat de la "Didactica" Vaslui. Alti colegi din judet au anuntat ca vor continua protestele.
"Daca va fi cazul, noi vom organiza si alte mitinguri de protest. Paradoxul este ca, pentru a se respecta legea, in tara noastra trebuie sa facem fie un miting, fie o greva. Mai mult decat atat, nu s-a respectat o decizie a CCR", a explicat Laurentiu Antici, reprezentantul Sindicatului Liber – zona Husi. "In momentul in care exista o lege foarte clara, exista o decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei. Dansii recunosc ca articolul respectiv este valabil, este in vigoare, dar din cauza unor instructiuni interne, care se pare ca bat legea in Romania, nu pot acorda acest ajutor decat pe baza unei hotarari judecatoresti. Adica omul acela, dupa ce a pierdut pe cineva, mai trebuie sa apeleze la noi sa actionam in instanta, sa dureze cateva saptamani, chiar luni, pana recupereaza banii acestia", a spus Mircea Marinescu, liderul sindicatului "Tutova" Barlad.
De cealalta parte, directorul CJP Vaslui, Emil Banceanu, a declarat ca nemultumirea sindicatelor din invatamant nu are sustinere legala. "Ajutorul de deces se acorda in conditiile Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, respectiv ale Legii 387/2007 privitoare la bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2008, iar acestea nu prevad ca o categorie speciala urmasii cadrelor didactice", a precizat Banceanu. Acesta a mentionat ca ajutorul de deces pentru un cadru didactic se va acorda in cuantumul prevazut, numai in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.