11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialProfesor american, pacalit la Sulina

Profesor american, pacalit la Sulina

Marian Enachescu, profesor de origine romana de la Universitatea Berkley din California, a intrat in conflict cu baronii Deltei. El a cumparat in Sulina un imobil de patrimoniu, dar nu poate sa-l reabiliteze pentru ca primarul i-a vandut unui prieten terenul de sub imobilul cumparat de profesor.

Afacerea a "initiat-o" Pavalache
Profesorul universitar Marian Constantin Enachescu a cumparat o cladire din Sulina care apartine patrimoniului national. Enachescu spune ca a cumparat imobilul, un fost hotel de lux, construit in urma cu un secol, pentru a-l restaura si aduce la infatisarea si folosinta initiale. El spune ca i-a venit ideea dupa ce a aflat de proiectul fostului ministru al Culturii, Ion Caramitru, de dezvoltare turistica a Sulinei prin valorificarea patrimoniului cultural al orasului.
In 2001, firma de lichidari judiciare Iancina, a fostului consilier guvernamental Fanel Pavalache, i-a vandut lui Enachescu ruinele hotelui "Camberi", hotel rebotezat de autoritatile comuniste "Faru". Pavalache nu i-a vandut americanului si terenul pe care este amplasat hotelul din Sulina si anexele acestuia (aproape 1.000 metri patrati), motivand ca firma cu capital de stat pe care o lichida judiciar, proprietarul hotelului, nu detinea titlul asupra terenului.
La scurt timp de la semnarea contractului de vanzare-cumparare intre Pavalache si Enachescu, primarul orasului Sulina, Aurel Dimitriu, le-a propus consilierilor locali si acestia au aprobat ca terenul de sub imobilul profesorului (1.000 de metri patrati) sa fie preluat in domeniul privat local si vandut bucuresteanului Gheorghe Sotir. Acesta din urma este recunoscut pentru ca a "investit", in prima jumatate a anului 2004, in numele Energy Holding, aproximativ 2 miliarde de lei in campania electorala a primarului Aurel Dimitriu (fost PSD, acum PD).

Profesorul se considera victima unei pacaleli
Au trecut sase ani de cand profesorul din California incearca, fara succes, sa transeze chestiunea terenului de sub imobilul sau. Primarul Dimitriu sustine ca terenul de sub hotel apartine domeniului public, dar consilierii locali au hotarat sa-l transfere in domeniul privat si sa-l vanda. Lefter Chirica, prefectul judetului Tulcea, spune ca acest transfer este ilegal, iar licitatia de vanzare de care vorbeste primarul ca ar fi avut loc atunci cand terenul hotelului a fost vandut lui Sotir ar fi lovita de nulitate. "Terenul apartine de drept proprietarului hotelului", a spus prefectul.

Sotir i-a solicitat lui Enachescu sa demoleze hotelul sau sa i-l cedeze pentru ca este proprietarul terenului pe care este amplasat. Pentru ca profesorul nu a acceptat, Sotir l-a dat in judecata, solicitand sa fie eliberat terenul, dar magistratii au transat cazul in favoarea americanului. Primarul Dimitriu refuza insa sa emita autorizatia de construire solicitata de Enachescu pentru restaurarea cladirii de patrimoniu.
"Energy Holding a ajutat comunitatea din Sulina cu donatii incepand din 2004. Primaria a primit o salupa rapida, un autoturism si logistica IT. De asemenea, firma le-a donat persoanelor sarace din oras diferite bunuri. Domnul Sotir este persoana care a gestionat aceste donatii. Nu exista nici o legatura intre aceste donatii si calitatea de investitor a domnului Gheorghe Sotir", a spus primarul Sulinei, Aurel Dimitriu. Gheorghe Sotir a refuzat sa discute despre conflictul pe care il are cu profesorul Enachescu.
Profesorul Enachescu este convins ca mafia locala asteapta ca el sa renunte la afacere: "Consider ca am fost pacalit din momentul in care am facut aceasta tranzactie si mi se pun bete in roate pentru a ma determina sa ma las pagubas".

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă