» Alimentele ecologice romanesti costa mai putin decat cele aduse din strainatate
Industria alimentara romaneasca este in pragul unei restructurari, impusa de criza financiara. O serie de brand-uri cunoscute de consumatorul roman ar putea sa dispara, de aceea, producatorii de alimente au inceput sa se orienteze catre noi nise de piata. Una dintre aceste nise este cea a produselor traditionale, iar alta, cea a produselor "eco". In Cluj, pietele agricole au fost furnizorul de baza de produse proaspete aduse direct de producator pentru clujenii satui de alimentele din supermarche-uri. Au aparut insa concurentii pietelor traditionale. Piata Matei Corvin adaposteste "Cosul Verde", primul magazin de produse ecologice din Cluj-Napoca.
El a fost deschis de tinerii activisti de mediu care au organizat si deja celebrul festival "FanFest" de la Rosia Montana. Magazinul vinde produse traditionale realizate de fermieri. "Inceputul se declara a fi promitator si satisfacator, vanzarile au fost aceleasi atat pentru luna decembrie cat si pentru ianuarie, cand ne-am asteptat la o scadere a cererii din cauza sarbatorilor", spune Roxana Pencea, unul dintre actionarii magazinului. Preturile sunt cam cu 30 la suta mai mari decat cele din piete, cerute pentru produsele agricole neecologice. De exemplu, in locul dulciurilor, magazinul ofera miez de nuca in miere de albine. O cutie cu smantana costa noua lei, un baton de ciocolata de casa costa cinci lei, un kilogram de ceapa sau de pastarnac costa patru lei, iar un kilogram de cartofi costa 2,5 lei. Multi dintre clienti si-au facut deja abonamente la acest magazin. Unii dintre ei cumpara lapte proaspat in fiecare zi, iar altii cumpara cate un "cos verde", cu legume si zarzavaturi, in fiecare saptamana.