13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialProcurorii trec podurile baronului

Procurorii trec podurile baronului

Percheziţiile făcute ieri la CJ Argeş au legătură cu modul în care au fost folosite fondurile europene destinate construcţiei mai multor poduri în comunele din judeţ. Liderul PSD a câştigat alegerile după ce a scăpat de arestarea preventivă.

 

Procurorii antico­rupţie din Piteşti au demarat ieri o amplă percheziţie la sediul Consiliului Judeţean Argeş, de unde au ridicat mai multe documente referitoare la construcţia unor poduri în comunele din judeţ, lucrări realizate din fonduri europene, au declarat pentru RL surse judiciare. Actele luate de anchetatorii anticorupţie le sunt necesare acestora în instrumentarea unui alt dosar care îl vizează pe preşedintele CJ Argeş, social-democratul Constantin Nicolescu. Acesta din urmă a mai fost trimis în judecată anul trecut tot de procurorii DNA Piteşti şi pentru alte manevre considerate frauduloase, cu fonduri europene destinate reparaţiei unor unităţi de învăţământ din judeţ.

Pe de altă parte, ieri procurorii DNA i-au lăsat lui Nicolescu o citaţie la sediul Consiliului Judeţean prin care îl înştiinţează pe acesta că trebuie să se prezinte în cursul zilei de astăzi la audieri. Baronul argeşean va trebui să ofere detalii în legătură cu modul în care s-au consumat fondurile destinate investiţiilor menţionate. Surse judiciare au declarat pentru RL că nu este exclus ca, astăzi, lui Nicolescu să i se aducă la cunoştinţă şi acuzaţiile.

Aceleaşi surse au mai declarat că noul dosar în care procurorii DNA Piteşti au descins ieri la sediul CJ Argeş este disjuns din vechea speţă în care acesta a fost deja deferit justiţiei, procesul aflându-se în prezent pe rolul Tribunalului Argeş.

Arestarea l-a trimis pe baron la Urgenţe. PSD a făcut presiuni

În luna ianuarie a anului trecut, procurorii DNA Piteşti îl reţineau pentru 24 de ore pe Constantin Nicolescu pentru luare de mită, mai multe falsuri şi fraudă cu fonduri europene, şeful CJ Argeş fiind prezentat Tribunalului Argeş cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. La scurt timp după ce judecătorul învestit cu soluţionarea cererii DNA a anunţat că a admis arestarea lui Nicolescu, acestuia i s-a făcut rău, leşinând, fapt pentru care a şi fost dus de la tribunal direct la Spitalul Floreasca din Capitală, unde a şi fost operat de medicul Şerban Brădişteanu. Recursul declarat de avocaţii şefului CJ şi al PSD Argeş a fost admis de Curtea de Apel Piteşti, care a decis că baronul PSD poate fi cercetat în stare de libertate.

Ancheta DNA împotriva lui Constantin Nicolescu a declanşat un scandal politic imens la acel moment, mai mulţi lideri PSD făcând presiuni publice pentru ca Nicolescu să fie lăsat în libertate. Printre aceştia s-au aflat actualul primar al municipiului Craiova, Olguţa Vasilescu, şi chiar actualul preşedinte al PSD, premierul Victor Ponta.

Bani cu dedicaţie pentru şcoli neafectate de inundaţii

În ceea ce priveşte primul dosar, la data de 8 iunie 2006, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă de tip PHARE, de peste 880.000 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare/reconstrucţie a patru unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, pretins afectate de inundaţiile din anul 2005, susţine DNA.

Accesarea acelor fonduri s-a făcut prin menţionarea, în cererea de finanţare întocmită de Consiliul Judeţean Argeş, a unui document inexistent (respectiv raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş), precum şi a unor împrejurări nereale sau inexacte privind situaţia celor patru unităţi de învăţământ, raportată la inundaţiile din anul 2005. Contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate, cât şi pentru lucrări neexecutate, iar acea firmă se afla în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului.   

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă