Functiile de procuror general al Romaniei si de sef al DNA au fost vanate inca de anul trecut de procurorul George Balan, vicepresedinte CSM si de consilierul sau, Marcel Sampetru. Marcel Sampetru negocia cu Crin Antonescu pentru ca era mai apropiat anul trecut de liberali, iar Balan cu Victor Ponta, caruia i-a fost sef, dupa cum rezulta din interceptarile din dosar.
Premierul Victor Ponta nu a fost invinuit pentru ca n-a facut altceva decat sa-l invite pe Balan la el in birou, la o cafea. Insa, solicitarea sprijinului lui Ponta pentru obtinerea functiilor rezulta din invataturile lui Sampetru catre Balan, dupa cum rezulta din interceptarile date in exclusivitate anul trecut de Romania Libera.
Din interceptari rezulta ca Sampetru era expert in a trage sfori in comparatie cu Balan.De altfel,numele lui Sampetru a mai aparut ca invinuit intr-un dosar supranumit „doctorul”, iar in altul ca faptuitor, insa a scapat de ambele acuzatii. In plus, Sampetru a aparut si in dosarul eliberarii lui Omar Hayssam, ca fiind implicat in eliberarea acestuia din arest. Ulterior, Omar a fugit din Romania si a fost condamnat la 20 de ani inchisoare in lipsa pentru rapirarea jurnalistilor romani in Irak.
Insa SAMPETRU n-a mai scapat in dosarul in care a vanat functia de sef DNA (desi din interceptari rezulta ca i-ar fi placut si functia de procuror general).
In comunicatul transmis de DNA nu se fac referiri la functiile vanate de cei doi procurori, ci de intentia lor de a obtine informatii secrete ale unui mserviciu secret pentru a le folosi in beneficiul personal sau al altora.
Citeลte ลi Procurorii au interceptฤri cu Mona Pivniceru din care ar rezulta planul de subordonare a justiลฃiei
Care sunt incriminarile procurorilor care au tras sforile pentru functiile de procuror general si cel de sef DNA si al complicilor lor
Procurorii din cadrul Direcลฃiei Naลฃionale Anticorupลฃie au dispus trimiterea în judecatฤ a inculpaลฃilor:
VLAD MIHAI, ofiลฃer, ลeful Serviciului de Informaลฃii si Protecลฃie Internฤ (SIPI) Ilfov, la data faptelor, în sarcina cฤruia s-au reลฃinut infracลฃiunile de furnizare de informaลฃii nedestinate publicitฤลฃii, în formฤ continuatฤ (2 acte materiale), asociere pentru sฤvârลirea infracลฃiunii de furnizare de informaลฃii nedestinate publicitฤลฃii ลi de divulgarea secretului care pericliteazฤ siguranลฃa statului
SÂMPETRU MARCEL, procuror, consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la data faptelor, în sarcina cฤruia s-au reลฃinut infracลฃiunile de instigare la sฤvârลirea infracลฃiunii de furnizare de informaลฃii nedestinate publicitฤลฃii, în formฤ continuatฤ (4 acte materiale) ลi de asociere pentru sฤvârลirea infracลฃiunii de furnizare de informaลฃii nedestinate publicitฤลฃii
BฤLAN GEORGE, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM),la data faptelor, în sarcina cฤruia s-au reลฃinut infracลฃiunile complicitate la sฤvârลirea infracลฃiunii de furnizare de informaลฃii nedestinate publicitฤลฃii, în formฤ continuatฤ (2 acte materiale) ลi de asociere pentru sฤvârลirea infracลฃiunii de furnizare de informaลฃii nedestinate publicitฤลฃii
BARBฤLATฤ GEORGETA, judecฤtor la Înalta Curte de Casaลฃie ลi Justiลฃie, la data faptelor, în sarcina cฤreia s-au reลฃinut infracลฃiunile de favorizarea infractorului ลi de divulgare a secretului care pericliteazฤ siguranลฃa statului
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reลฃinut urmฤtoarea stare de fapt:
În perioada martie 2012-iulie 2012, inculpaลฃii Vlad Mihai, Sâmpetru Marcel ลi Bฤlan George, urmฤrind comiterea infracลฃiunii de folosire de informaลฃii nedestinate publicitฤลฃii, au urmat un plan de acลฃiune, anterior convenit, în cadrul cฤruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor mฤsuri de prevedere, de naturฤ a înlฤtura posibilitฤลฃile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de probฤ privitoare la activitatea infracลฃionalฤ pe care urmau sฤ o desfฤลoare, dupฤ cum urmeazฤ: Bฤlan George ลi Sâmpetru Marcel, membru CSM, respectiv consilier CSM, prin poziลฃiile pe care le ocupau, precum ลi prin conexiunile la nivel politic, aveau sarcina de a asigura atât protecลฃia inculpatului Vlad Mihai, în sensul menลฃinerii acestuia pe funcลฃia de ลef al SIPI Ilfov, în interesul comun al asocierii, cât ลi transmiterea cฤtre acesta a unor solicitฤri privind obลฃinerea de informaลฃii nedestinate publicitฤลฃii, în beneficiul propriu sau al altor persoane, în special pentru asigurarea apฤrฤrii în eventualitatea unor anchete penale.
Astfel, Sâmpetru Marcel avea sarcina de a asigura, cu ocazia întâlnirilor grupului, conspirativitatea ลi securitatea ambientalฤ a dialogurilor, prin relaลฃionarea cu persoane de încredere din structura administrativฤ a locului de întâlnire, iar Vlad Mihai avea sarcina principalฤ de a accesa, în virtutea funcลฃiei, informaลฃiile nedestinate publicitฤลฃii ลi de a le furniza celorlalลฃi membri ai asocierii, în folosul persoanelor interesate.
În perioada martie – iunie 2012, inculpatul Sâmpetru Marcel i-a solicitat lui Vlad Mihai sฤ afle ลi sฤ îi ofere o serie de informaลฃii nedestinate publicitฤลฃii, la care acesta din urmฤ avea acces în virtutea funcลฃiei.
Concret, la data de 16 martie 2012, Sâmpetru Marcel i-a solicitat lui Vlad Mihai sฤ afle dacฤ un anumit post telefonic este interceptat; la data de 23 mai 2012, i-a solicitat lui Vlad Mihai sฤ-i furnizeze „date ลi informaลฃii” despre persoana care îndeplinea funcลฃia de ministru al transporturilor ( Ovidiu Silaghi-nn) ลi, la aceeaลi datฤ, a primit de la Vlad Mihai un plic informaลฃii nedestinate publicitฤลฃii, date pe care i le solicitase anterior; de asemenea, în perioada mai-iunie 2012, i-a cerut ลefului SIPI Ilfov sฤ verifice dacฤ numele sฤu apare în lucrฤri sau solicitฤri de interceptฤri ale serviciului.
În urma verificฤrilor pe care le-a efectuat, Vlad Mihai i-a comunicat lui Sâmpetru Marcel cฤ numele acestuia din urmฤ nu apare în lucrฤri sau solicitฤri de interceptฤri ale serviciului pe care Vlad Mihai îl conducea.
În perioada martie-iunie 2012, inculpatul Bฤlan George, membru al CSM, în mod repetat, l-a sprijinit moral pe inculpatul Vlad Mihai în sฤvârลirea infracลฃiunii de furnizare de informaลฃii nedestinate publicitฤลฃii, prin întฤrirea ลi întreลฃinerea hotฤrârii acestuia de a sฤvârลi fapta, prin formarea convingerii existenลฃei unei protecลฃii, prin referiri la posibile relaลฃii la nivel înalt în lumea politicฤ, împrejurฤri ce l-au încurajat pe Vlad Mihai în efectuarea acลฃiunilor infracลฃionale.
În data de 10 iulie 2012, în condiลฃiile în care la Direcลฃia Naลฃionalฤ Anticorupลฃie (DNA) se efectuau cercetฤri penale faลฃฤ de Vlad Mihai, Bฤlan George ลi Sâmpetru Marcel în legฤturฤ cu faptele descrise mai sus, inculpata Barbฤlatฤ Georgeta, judecฤtor la Înalta Curte de Casaลฃie ลi Justiลฃie, luând la cunoลtinลฃฤ, în timp ce se afla la serviciu, despre faptul cฤ procurorii DNA au adresat Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลi Justiลฃie o solicitare de autorizare a efectuฤrii percheziลฃiilor domiciliare, la domiciliile celor trei, l-a avertizat pe Vlad Mihai, prin intermediul altei persoane, cฤ domiciliul sฤu ar putea sฤ fie percheziลฃionat ลi cฤ are probleme legate de Bฤlan George, Sâmpetru Marcel ลi DNA, asigurându-i acestuia timpul necesar pentru a distruge ลi ascunde de documente ลi obiecte compromiลฃฤtoare ce ar fi putut constitui mijloace de probฤ, zฤdฤrnicind astfel urmฤrirea penalฤ.
De asemenea, inculpata Barbฤlatฤ Georgeta, dupฤ ce a pronunลฃat, în calitate de judecฤtor la Înalta Curte de Casaลฃie ลi Justiลฃie, la solicitarea Serviciului Român de Informaลฃii, trei încheieri în baza cฤrora s-au emis mandate de siguranลฃฤ naลฃionalฤ pe numele unor persoane, i-a divulgat lui Vlad Mihai date referitoare la persoanele care fฤceau obiectul de cercetare al structurilor informative, date pe care le cunoลtea în virtutea atribuลฃiilor de serviciu, acลฃiunile sale fiind de naturฤ a pune în pericol siguranลฃa statului. La rândul sฤu, Vlad Mihai a transmis datele ลi numele persoanelor faลฃฤ de care s-au emis mandate de siguranลฃฤ naลฃionalฤ mai departe, lui Bฤlan George ลi Sâmpetru Marcel.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaลฃie ลi Justiลฃie.
INTERCEPTฤRI. Cum îลi negociau Bฤlan ลi Sâmpetru cele mai importante funcลฃii din Parchete
România liberฤ a publicat, în 11 iulie 2012, mai multe interceptฤri din dosarul Bฤlan-Sâmpetru. Într-una dintre acestea, Sâmpetru îl învฤลฃa pe Bฤlan cum sฤ negocieze cu Victor Ponta:
George Bฤlan: ลi de aceea de multe ori sฤ spun cฤ acest litigiu… Restul, sigur, poate o verificฤm, ลi crede-mฤ, nu ne-ar minลฃi. Deci, eu aลa spun, aลa e corect.
Marcel Sâmpetru: ลi eu vreau sฤ spun urmฤtorul lucru: dacฤ nu-i problemฤ ลi tu eลti singur, nu te suci ca sฤ vin ลi eu imediat. Pânฤ la urmฤ conteazฤ cine e numฤrul unu sau numฤrul doi.
George Bฤlan: Aลa se întâmplฤ, dar haideลฃi sฤ…
Marcel Sâmpetru: Ascultฤ-mฤ, sฤ nu refuzi, eu ลtiu ce spun. Un refuz din partea ta poate sฤ întoarcฤ situaลฃia radical.
George Bฤlan: ลi asta-i adevฤrat.
Marcel Sâmpetru: Deci, când ai pus mâna pe ceva, nu-i mai da drumul.
George Bฤlan: O sฤ ne consultฤm împreunฤ.
Marcel Sâmpetru: Ne consultฤm, dar ลฃi-am spus ลi eu. ลขi-am spus ลi eu punctul meu de vedere ลi dorinลฃa mea. E ลi acesta bun, hai sฤ-l duc spre avizare, pentru cฤ se poate suci. Când tu spui nu, s-ar putea sฤ nu mai fiu eu ลi sฤ vina altcineva, ลi sฤ nu mai fii nici tu (numit, n.r.).
George Bฤlan: Aici important este sฤ spui Nu!, dar sฤ ลtii cฤ vii tu (pe funcลฃie, n.r.)
Marcel Sâmpetru: Aia e problema.
George Bฤlan: N-am rezolvat nimic dacฤ el tot vine. ลi nu vin nici eu, nici tu.
Marcel Sâmpetru: Eu ce spun! Tu spui Nu! Eu sunt cu Marcel ลi s-ar putea sฤ nu mai vinฤ Marcel ลi vine altcineva, ลi-atunci ai pierdut ลi tu, am pierdut ลi eu!
George Bฤlan: ลi asta-i adevฤrat.
Marcel Sâmpetru: Dacฤ e, tu zici da!