11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Procesiune de Florii, în Capitală

FOTO. Procesiune de Florii, în Capitală

Aproximativ 5.000 de credincioși au participat, sâmbătă, la procesiunea tradițională de Florii de la București, informează Basilica.ro. Procesiunea a fost condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. 

Sluja a început la biserica Mănăstirii Radu Vodă din Capitală, unde credincioșii au luat câte o ramură de salcie sfinţită, pe care au ţinut-o în mâini ca simbol al intrării lui Iisus în Ierusalim. 

Procesiunea a avut loc pe următorul traseu: Mănăstirea Radu Vodă – bd. Mărăşeşti – bd. Dimitrie Cantemir – str. Bibescu Vodă – str. Şerban Vodă – Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon-Nou – str. Principatele Unite – str. Ienăchiţă Văcărescu – str. Sfânta Ecaterina – Biserica Sfânta Ecaterina – Paraclis Universitar – str. Bibescu Vodă – Colina Bucuriei – Catedrala Patriarhală. 

Au fost făcute două opriri: în faţa Catedralei Mitropolitane Sfântul Spiridon-Nou şi în faţa Bisericii Sfânta Ecaterina – Paraclis Universitar (Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul), unde procesiunea a fost întâmpinată de cadrele didactice (clerici şi mireni) şi de studenţii Facultăţii de Teologie, care s-au alăturat pelerinilor. La cele două opriri s-au rostit ectenii şi rugăciuni. 

Pelerinajul s-a încheiat cu slujba de sfinţire a icoanei mari a Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, slujbă oficiată pe Colina Bucuriei (Dealul Patriarhiei), cu rostirea Cuvântului de învăţătură de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 

“În primul rând, Procesiunea de Florii este un memorial, o comemorare a intrării Domnului Isus în Ierusalim. (…) În al doilea rând, Procesiunea de Florii este o reactualizare a procesiunilor din primele veacuri ale creştinismului, începând cu secolul al IV-lea, când Biserica a ieşit din ‘catacombe’ şi a păşit în libertate prin Edictul din Milan dat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare (n.r. anul 313). În al treilea rând, Procesiunea de Florii este o reactualizare a procesiunilor care au avut loc în România, până la intrarea în regimul comunist ateu care le-a interzis. Acum, această procesiune se desfăşoară în foarte multe oraşe din România şi aduce foarte multă bucurie”, a subliniat în cuvântul său Patriarhul Daniel. 

Citește și: Tradiții și superstiții de Florii: De ce aduc credincioșii ramuri de salcie la biserică

 

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă