15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialProblemele psihice, "tratate" cu bataie

Problemele psihice, “tratate” cu bataie

In centrele medico-sociale din Romania traiesc de-a valma copii, adolescenti si adulti. Unii au doar probleme minore, dar sunt nevoiti sa convietuiasca cu bolnavii psihici cronici.

Mai rau este ca in multe centre medico-sociale se practica in mod obisnuit bataia. De multe ori, tocmai violenta este cauza principala a tentativelor de evadare a unor rezidenti, mai ales copiii si adolescentii. "Pedepsele corporale" sunt administrate cu bocancii, cu bare de aluminiu, cu bate etc., iar cei maltratati nu au cui sa reclame aceste grave abuzuri.
In raportul "Mecanismele de protectie a persoanelor cu dizabilitati mintale din institutiile medico-sociale: de la iluzie la realitate", intocmit de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), se arata, concret, cum sunt incalcate drepturile omului in aceste locuri uitate de autoritatile statului. Din cercetarea realizata in 15 unitati medico-sociale din zona rurala, monitorizate in ultimele sase luni si pe baza careia s-a realizat raportul, mentionam situatia de la Centrul de Plasament Sacel, jud. Hunedoara. Aici, soferul, unul dintre educatori, si insusi seful centrului obisnuiesc sa-i bata pe copi. Pe 4.08.2006, cand mai multi rezidenti care au incercat sa fuga au fost prinsi si adusi inapoi, seful i-a batut in biroul sau, iar pe unul dintre ei l-a lovit atat de rau incat a trebuit internat in spital. Alt loc, aceleasi obiceiuri: Centrul de plasament pentru copii cu dizabilitati din siria, jud. Alba. Aici, unii dintre supraveghetori, "tanti D.", "dl N.T." si "dna I.T.", ii bat pe bolnavi "foarte rau", cu bata sau cu un cablu. Raportul abunda de astfel de cazuri concrete. S-a semnalat faptul ca multimea abuzurilor pe care le suporta rezidentii este favorizata de nerespectarea prevederilor legale cu privire la existenta unui registru special, obligatoriu in aceste unitati medico-sociale, in care sa se inregistreze plangerile. Atunci cand exista, corespondenta rezidentilor, prin care ei incearca sa reclame sau sa ceara ajutor, este violata sistematic de personalul centrului si ajunge la cosul de gunoi. Concluzia raportului CRJ este ca in aceste centre, din punctul de vedere al drepturilor omului, situatia este cu mult mai grava decat in penitenciare. Printre solutiile de remediere a tuturor abuzurilor care se petrec in centrele medico-sociale, cea mai eficienta masura, precizeaza raportul CRJ, este infiintarea unui corp de control independent si competent, care sa constate si sa inainteze Justitiei infractiunile comise in aceste centre. Pana in prezent, inspectorii autoritatilor statului au fost total ineficienti: putini, cu vizite anuntate dinainte si cu zero masuri de pedepsire a abuzurilor. Nereclamarea unei infractiuni – se stie – este tot o infractiune.

MILIOANE
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pe Glob, 1 din 4 oameni sufera de o problema psihiatrica. O estimare valabila si pentru tara noastra si care indica existenta a milioane de romani "bolnavi de nervi".

NEPaSARE
La capitolul "Drepturile Omului" in cazul rezidentilor din centrele medico-sociale de neuro-psihici, ANPH, ANPDC, Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii etc. au un numitor comun: "nepasarea".

Cele mai citite

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...
Ultima oră
Pe aceeași temă