12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialProbleme în procesul de selecție a Capitalei Culturii 2021

Probleme în procesul de selecție a Capitalei Culturii 2021

Jurizarea pentru lista scurtă a orașelor canditate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 ar trebui reluată, informează Mediafax.

Mai multe asociații culturale din Craiova, Braşov, Iaşi, Brăila şi Târgu Mureş au contestat lista scurtă a orașelor pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 pe motiv că doi membri ai juriului sunt angajați ai unor instituții partenere în unul din cele 14 dosare depuse spre selectare.

Citește și: Bucureștiul, un Goliat în luptă cu David din provincie

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu și vicepreședinte al Asociației Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, susține că, dacă acuzațiile se dovedesc adevărate, jurizarea ar trebui refăcută cu alți experți.

El a mai spus că experții din partea Ministerului Culturii ar fi trebuit să facă lobby ca juriul internațional să selecteze mai multe orașe din România pentru a intra în competiția finală a evenimentului “Capitală Europeană a Culturii anul 2021”.

Citește și: Iași, capitala europeană a dezamăgirii

“Eu m-am și mirat când am văzut nominalizările celor doi experți din partea Ministerului Culturii pentru că nu cred că erau în măsură de a face parte din juriu. În plus, trebuiau aduse servicii României, în sensul de a face presiuni ca juriul internațional să aleagă mai multe orașe din România pentru etapa finală, astfel încât banii europeni să fie atrași de cât mai multe comunități. De exemplu, când am fost membru în juriul internațional pentru Spania, experții spanioli au făcut presiuni și, astfel, au fost trecute, în partea a doua a competiției, opt orașe. De asemenea, cred că ar fi trebuit judecat și modul în care arată orașele, membrii juriului ar fi trebui să viziteze cele 14 orașe candidate. În acest moment, vizitarea are loc doar în etapa finală. Subliniez, membrele juriului din partea României ar fi trebuit să facă lobby pentru a fi selectate mai multe orașe”, a afirmat Constantin Chiriac.

Ministerul Culturii a anunțat în data de 11 decembrie lista scurtă a orașelor care candidează pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Cele patru orașe sunt: București, Baia Mare, Timișoara și Cluj-Napoca.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă