12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialProasta gestionare a fondurilor UE a frânat creșterea economică

Proasta gestionare a fondurilor UE a frânat creșterea economică

România ocupă ultimul loc în UE în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, deși ministrul Eugen Teodorovici visează că am putea încheia anul cu o rată de 80%. În plus, trebuie să returnăm o parte din bani pentru că i-am cheltuit necorespunzător.

Ministerul Fondurilor Europene se laudă cu mari realizări: absorbţia curentă (declaraţiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeană, și nu cele decontate) a crescut cu 5,12% (980 de milioane de euro) în octombrie faţă de luna precedentă, de la 38,46% (7,39 miliarde de euro) la 43,58% (8,37 miliarde de euro). Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, uită să precizeze însă ce sumă consistentă a fost repartizată României și că am reușit să cheltuim doar o mică parte din ce am fi putut atrage în economie. Astfel, țării noastre i-au fost alocate fonduri structurale și de coeziune în valoare de 19,668 miliarde de euro și 8,25 miliarde de euro pentru agricultură și dezvoltare rurală pentru intervalul 2007-2013. Adică o sumă importantă ce ar fi putut susține o creștere economică sustenabilă într-o perioadă de criză. Într-o declarație făcută de curând, Greg Konieczny, vicepreședinte

executiv Templeton Emerging Markets Group și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, susținea că țara noastră ar fi putut avea o creștere economică de cel puțin 3% dacă ar fi utilizat corespunzător granturile europene. “O absorbție mai bună a fondurilor UE ar putea contribui chiar la o creștere anuală de 5% în următorii ani, ceea ce ar face din România una dintre economiile cu cea mai rapidă rată de creștere din Europa”, arăta Konieczny.

Cât privește absorbția fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală, conform ministerului de resort, până în prezent s-au plătit 12,87 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o rată a absorbției de aproximativ 80% din alocările din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și din Fondul European de Garantare Agricolă (fond din care se plătesc subvențiile agricole).

Sute de milioane de euro, de returnat la bugetul UE

România a contribuit, în calitate de stat membru, cu 10,2 miliarde de euro la bugetul UE, începând din 2007 și până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an. Pe de altă parte, nu numai că am reușit să absorbim doar o mică parte din fondurile europene ce ne-au fost alocate, dar, din cauza proas­tei gestionări, CE a aplicat și corecții financiare. Conform Ministerului Finanțelor și celui al Agriculturii, valoarea totală a sumei pe care trebuie să o returnăm la bugetul UE este de 278,5 milioane de euro, din care 169,5 milioane de euro provin din fondurile pentru agricultură și dezvoltare rurală, iar restul din instrumentele structurale. “Datele nu sunt complete fiindcă corecțiile de 25% aplicate în cadrul Programului Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane urmează să fie cuprinse în rapoartele pe decembrie”, arată Laurențiu Dinu, partener EU Advisors. Și corecțiile ce vizează fondurile pentru agricultură vor crește. Un raport recent al Curţii Europene de Conturi arată că UE a folosit în mod eronat aproape 7 miliarde de euro din bugetul de cheltuieli pentru anul trecut. Printre țările menționate în raport se regăsește și România, specificându-se că terenuri declarate ca fiind păşuni permanente şi pentru care s-au acordat subvenții, erau de fapt acoperite total sau parţial cu vegetaţie, iar în acest caz Uniunea nu alocă bani. Reamintim că, în ultimii ani aproape toate programele operaționale au fost suspendate, în unele cazuri CE vorbind despre fraudarea unor sume mari.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă