19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialProaspetele mame vor primi lunar 85% din venituri sau minimum 600 de...

Proaspetele mame vor primi lunar 85% din venituri sau minimum 600 de lei

De anul viitor, mamele vor primi, in cei doi ani de concediu postnatal la care au dreptul, 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dar nu mai putin de 600 de lei.

Legea mamelor, initiata de deputatul PIN Lavinia sandru acum aproape patru ani, a fost adoptata ieri in Camera Deputatilor, decizionala, cu 171 de voturi si doua abtineri – a lui Antal Istvan (UDMR) si a Mihaelei Adriana Vasil (PD-L). In plina campanie electorala, Mihaela Vasil – femeie si politician – si-a argumentat abtinerea prin doua motive. "In primul rand, asa cum exista o limita minima, ar trebui sa existe si o limita maxima a indemnizatiei lunare, egala cu salariul mediu pe economie, adica in jur de 1700-1800 de lei", ne-a spus Vasil. Lavinia sandru considera ca asta ar insemna discriminare fata de mamele pentru care 85% din venituri inseamna mai mult decat salariul mediu.

Deputata Mihaela Vasil mai spune ca proiectul de lege nu a trecut prin Comisia de munca si protectie sociala din care face parte si ea: "Erau de facut mai multe amendamente, in sensul imbunatatirii legii. Nu se prevede nimic pentru mamele studente". Initiatoarea legii ne-a explicat insa ca mamele-studente sau cele care nu au nici un contract de munca ar putea primi un ajutor social, "eventual printr-un program separat de care ar trebui sa se ocupe Ministerul Muncii si Protectiei Sociale". Supararea Mihaelei Vasil nu se sustine, spune sandru: "Documentul a stat la aceasta comisie sapte luni, din aprilie pana in octombrie, si nu s-a discutat nimic pe marginea lui. Am fost nevoita sa apelez la Biroul Permanent al Camerei pentru ca proiectul sa ajunga in plen".

Celalalt deputat care nu a fost convins ca legea este conceputa corect este Antal Istvan, de la UDMR, care a considerat ca "nu sunt vinovati copiii pentru familia in care s-au nascut", deci "trebuia gasita o alta solutie". Posibilitatea de a opta pentru cuantumul de 85% favorizeaza mamele care realizeaza venituri salariale mari si care pot obtine astfel o indemnizatie mai mare decat plafonul de 600 de lei.

Avatarurile indemnizatiei maternale
In 1990, mamele primeau 65% din salariul din ultima luna de dinaintea nasterii, timp de un an. In 1997, in vremea guvernarii CDR, aveau doi ani de concediu platit: cele asigurate la stat – 85% din salariul brut si din toate sporurile, iar cele din agricultura – 80% din media veniturilor pe ultimele sase luni. In 2004, la sfarsitul guvernarii Nastase, indemnizatia "a intrat la apa" – a fost stabilita la 85% din salariul mediu pe economie de atunci, adica 6,5 milioane lei vechi.
In primavara lui 2008, PSD a propus, inainte de alegerile locale, revenirea la indemnizatia de 85% din salariu. Mai nou, si liberalii s-au gandit ca ar putea acorda 80% din salariu in primii doi ani de maternitate.
Fostul ministru PD al Muncii Gheorghe Barbu a avut dintotdeauna rezerve fata de aceasta lege: "Daca cineva ia 600 de lei, iar cineva 8.500 de lei, atunci unde este echitatea?".

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă