13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialPro Cinema comercial

Pro Cinema comercial

» Atunci cand s-a lansat, Pro Cinema a fost privit mai mult ca un fel de post de retransmisie a filmelor deja difuzate de fratele mai mare, Pro TV.

» Amestecul in care se regasesc serialele de succes, filmele culte, comediile usoare, documentarele sau programele americane i-a asigurat insa un loc aparte in peisajul media autohton.

» Pro Cinema a insemnat si o premiera la momentul aparitiei prin faptul ca era singura televiziune care functiona fara clasica aparitie a prezentatorilor.

Pro Cinema s-a lansat la jumatatea lunii aprilie 2004. La inceput, Pro Cinema difuza numai seriale, iar in week-end numai filme artistice si documentare. Cristina Popov, PR Pro Cinema, spune: "Postul a aparut dupa o atenta si indelungata observatie a pietei de televiziune din Romania. S-au facut studii a caror concluzie a fost ca publicul avea nevoie de un post de televiziune romanesc dedicat filmelor, serialelor si documentarelor".  

In top cu doar 20 de angajati
Interesant este faptul ca personalul postului este probabil cel mai mic al unei televiziuni din topul 10 autohton, cu un numar de circa 20 de angajati, in aceste conditii investitiile cele mai mari fiind productiile achizitionate pentru difuzare.
Genurile productiilor au variat inca de la debut de la comedii spumoase sau negre la drame, filme science fiction, thriller-uri psihologice, satire la filme experiment, clasice, de arta sau musicaluri. Pana la sfarsitul anului 2004, Pro Cinema a mers in special pe campanii punctuale subordonate sloganului "Pro Cinema, un nou episod in viata ta", campanii care promovau in special seriale premium: "Clanul Soprano", "Monk", "Oz, inchisoarea federala". Filmele difuzate in 2004 au fost in mare parte titluri de referinta din istoria moderna a cinematografului: "Casablanca", "Dr. Jivago", "Cineva acolo sus ma iubeste", "Totul despre mama mea", "Amélie", "Sa ucizi o pasare cantatoare", "American History X", "Magnolia", "Trafic". In 2005 schimbarea importanta care s-a produs a fost impachetarea grilei intr-un format deschis spre o oferta mai comerciala: filme de actiune si blockbustere. Tot in 2005 a aparut in grila primul program propriu, CineTePrinde, difuzat inaintea filmului de vineri de la ora 22.00, joc de cuvinte care trimite la initialele prezentatorului, jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Ideea era de a asigura o rampa de lansare filmelor de referinta prin intermediul unei voci care sa contrasteze cu pozitia cunoscuta, de analist incrancenat. Printre hiturile lui 2005 s-au regasit "Armata celor 12 maimute", "Viata pe cont propriu", "Lawrence al Arabiei", "Legaturi periculoase", "Suspecti de serviciu". Blockbusterele au adus o crestere de vizibilitate a postului, care era perceput mai degraba ca unul dedicat in exclusivitate cinefililor snobi.

Salt spectaculos
Dupa un inceput timid, pro cinema a reusit sa faca unul din cele mai spectaculoase salturi ale anului trecut cu o crestere a mediei audientei de 33% fata de anul 2005. Cristina Popov spune ca, potrivit datelor furnizate de TNS-AGB International, "in 2006, Pro Cinema a fost lider in prime-time, pe main target (18-49 urban) pe nisa televiziunilor de filme si seriale". Motivele care au dus Pro Cinema la o astfel de pozitionare tin tocmai de diversificarea grilei. Locomotiva postului este "Filmul de 10", un brand pentru filmele de referinta. Incasarile din publicitate nu sunt nici ele de ignorat pentru un post de nisa si inca unul care lucreaza cu un personal limitat numeric in conditiile in care nu se fac transmisii in direct, anul trecut aducand Pro Cinema-ului incasari estimate in presa la aproximativ 3 milioane de euro. Inceputul lui 2007 a fost marcat de difuzarea unei serii Nikita Mihalkov, urmand ca experienta sa fie repetata cu alte doua serii: FranIois Truffaut si Andrei Tarkovsky.
In luna aprilie, cand Pro Cinema sarbatoreste 3 ani de la infiintare in cadrul emisiunii CineTePrinde vor fi difuzate: "All That Jazz" (7 aprilie), "Breaking the Waves" (14 aprilie), "Pink Floyd – The Wall" (21 aprilie), "The People vs. Larry Flynt" (28 aprilie).

Cele mai citite

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă