17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialPrimul muzeu al Holocaustului din România va funcționa în fosta Chestură din...

Primul muzeu al Holocaustului din România va funcționa în fosta Chestură din Iași

Primul muzeu al Holocaustului din România va funcționa în fosta Chestură de Poliție din Iași, potrivit Agerpres.

La fostul sediu al Chesturii de Poliție s-a desfășurat comemorarea a celor 14.850 victime ale Pogromului de la Iași din vara anului 1941, în prezența ambasadorului Israelului în România, Tamar Samash, viceprimarului Ierusalimului, Yael Antebi și ambasadorului SUA în România, Hans Klemm. În semn de omagiu și aducere aminte pentru cele șase milioane de evrei victime ale Holocaustului, oficialitățile au aprins șase lumânări și au plantat șase brazi ca simbol al eternități și memoriei colective.

Cu acest prilej, președintele Consiliului Județean Iași a reiterat că la fosta Chestură va funcționa primul muzeu din țară destinat Holocaustului.

„Cu toții avem cunoștință despre ce s-a întâmplat în acele zile aici în curtea Chesturii de Poliție, unde au fost uciși 500 de oameni, sau în trenurile morții. Istoria nu nu ne lasă să uităm. Ceea ce este cu adevărat regretabil este că responsabilii Pogromului nu au plătit așa cum ar fi trebuit pentru faptele lor. Majoritatea au fost condamnați la 25 de ani muncă silnică sau închisoare pe viață. Pedeapsa unora a fost însă redusă de autoritățile vremii, în timp ce alții au fost eliberați prin legile de amnistiere din 1950 și 1962-1964. De aceea, astăzi, suntem datori să ne aducem aminte și să marcăm memoria acestui trist eveniment, iar aici, la fosta Chestură de Poliție, punem azi piatra de temelie a primului muzeu din țară destinat Holocaustului. Acesta va aminti mereu de jertfa acelor oameni nevinovați', a afirmat președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa.

Prezent la eveniment, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a mulțumit autorităților locale și liderilor comunității evreilor din România pentru munca depusă "pentru ca istoria să nu fie uitată".

„Mă adresez cu mulțumiri în special d-lui Popa care a demonstrat că depune eforturi pentru înființarea unui muzeu al Holocaustului care să educe cu adevărat conștiința poporului. Este unul dintre obiectivele comune ale SUA, ale Ambasadei SUA și al Muzeului Memorial al Holocaustului să ajutăm România în eforturile de comemorare și de educare a publicului cu privire la ceea ce s-a întâmplat in 1941. Vizitând Iașiul în aceste zile în care comemorăm actele îngrozitoare care au avut loc chiar aici sub acești copaci, participăm la aceste eforturi de comemorare", a spus ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Urmașii celor care au murit, dar și supraviețuitori ai masacrului și-au găsit cu greu cuvintele pentru a exprima emoția momentului.


 Citește și: Pogromul de la Iași: În trenul morții spre Călărași. Un muribund înnebunit de disperare comanda neîncetat meniurile groazei

Între 27 și 29 iunie 1941 a avut loc pogromul de la Iași, eveniment cunoscut drept unul dintre cele mai sângeroase măceluri antisemite din sud-estul Europei și în care se apreciază că ar fi pierit mai bine de 10.000 de evrei.

Comemorarea unui eveniment dramatic al istoriei românești: 76 de ani de la Pogromul de la Iași (II)

Între 27 și 29 iunie 1941 a avut loc Pogromul de la Iași, eveniment cunoscut ca unul dintre cele mai sângeroase măceluri antisemite din sud-estul Europei și în care se apreciază că ar fi pierit mai bine de 10.000 de evrei.


 

Cele mai citite

Mii de americani au vizitat Ambasada României din Washington, la Ziua Porților Deschise

Peste 3.000 de persoane au vizitat Ambasada României de la Washington, în ziua de sâmbătă, 11 mai 2024, a anunțat Ambasada României. Vizitele au...

Cea mai mare despăgubire achitată în 2023, în România

O companie membră a Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a achitat, anul trecut, în baza poliţei de asigurare...

Taxele prea mari pe salarii au scos mii de români în stradă

Delegaţia Blocului Naţional Sindical a cerut luni reprezentanţilor Ministerului Finanţelor măsuri privind reducerea fiscalităţii pe muncă şi demararea de urgenţă a unei reforme fiscale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă