14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimii europeni mancau copiii din triburile rivale

Primii europeni mancau copiii din triburile rivale

Fosilele atribuite "primilor europeni", descoperite in situl arheologic Atapuerca din Spania, au relevat faptul ca acesti oameni preistorici erau canibali, apreciind mai ales carnea copiilor si a adolescentilor din triburile rivale, informeaza AFP, citata de Mediafax.
"Stim deja ca ei practicau canibalismul", a declarat Jose Maria Bermudez de Castro, directorul sitului arheologic din Atapuerca, considerat unul dintre cele mai importante din Europa, inscris in anul 2000 in Patrimoniul mondial UNESCO.
Cercetarea acestor fosile a relevat faptul ca primii europeni apelau la antropofagie pentru a se hrani si nu in scopuri ritualice, ca isi mancau rivalii dupa ce ii omorau si ca preferau, de regula, carnea copiilor si a adolescentilor din triburile rivale.
"Acesta este primul caz de canibalism, bine documentat, din istoria umanitatii, dar asta nu inseama neaparat ca este si cel mai vechi", a subliniat  Bermudez de Castro.
Fosilele din situl arheologic numit "Gran dolina" au fost gasite imprastiate, rupte, fragmentate si amestecate cu resturile altor animale, precum cai, caprioare, rinoceri si altele care erau vanate si mancate de oamenii preistorici.
Aceste fosile umane prezentau, ca si cele de animale, urme de lovituri facute cu cutite de piatra, urme de transare si reunesc toate elementele caracteristice ale unei acumulari de oase ale victimelor care au fost consumate de alte fiinte umane.
"Aceste elemente conduc la concluzia unui tip de canibalism gastronomic si nu ritualic, deoarece ei nu posedau capacitatea de a crea simboluri a omului modern", a explicat cercetatorul spaniol.
Aceste fosile, descoperite incepand din 1994 la Gran Dolina, apartin, probabil, primilor oameni care au aparut in Europa, denumiti de cercetatori Homo antecessor.
Homo antecessor, care a trait inainte de omul de Neanderthal si de Homo sapiens, s-a instalat in urma cu aproximativ 800.000 de ani in pesterile din Atapuerca, probabil dupa o lunga migratie din Africa, via Orientul apropiat, nordul Italiei si Franta.
Ei nu au ales din intamplare aceasta regiune, cu o suprafata de 13 kilometri patrati, deoarece este situata intr-o zona privilegiata din nordul peninsulei iberice, la confluenta dintre doua rauri, beneficiind de un climat agreabil si avand o flora si o fauna bogata.
Cercetatorii spanioli au descoperit doua locuri cu ramasite ale unor victime umane, fapt care i-a determinat pe acestia sa afirme ca oamenii acelor timpuri nu au practicat un canibalism de tip "regulat", ci unul de tip "continuu" in timp.
Cele mai multe dintre cele 11 schelete identificate au apartinut unor copii si adolescenti. "Credem ca erau acolo si doi tineri adulti, dintre care o femeie, ceea ce inseamna ca ei (Homo antecessor, n.r.) omorau baza piramidei demografice a grupurilor rivale", au explicat cercetatorii spanioli.
Atapuerca, amplasata la limitele Eurasiei, i-a permis speciei Homo antecessor sa dezvolte "un patrimoniu genetic izolat", cu trasaturi caracteristice, in acelasi timp arhaice, dar si moderne.
In afara de vanatoare, ei erau culegatori de fructe si fabricau diverse unelte.
Peisajul din acele vremuri era caracterizat de zone impadurite cu stejari, castani si ienupar, care alternau cu portiuni de preerie, in care traiau ursi, lincsi, pantere, vulpi si hiene.

Cele mai citite
00:01:06

Indonezia: O nouă erupție a Muntelui Ruang și închiderea unui aeroport internațional învecinat

Muntele Ruang, un vulcan din nordul Indoneziei, a erupt de mai multe ori marți, conform Agenției de Vulcanologie a arhipelagului, provocând evacuări, închiderea unui...

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă