13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPrimele victime ale viscolului şi căderilor de zăpadă

Primele victime ale viscolului şi căderilor de zăpadă

Ambulanţe blocate, drumuri închise, zeci de sate fără curent – bilanţul viscolului de ieri. Nici pentru zilele următoare nu se preconizează îmbunătăţirea vremii.

Căderile masive de zăpadă din acest week-end au dat peste cap nord estul ţării. A fost nevoie de intervenţia armatei în Botoşani, drumurile au fost închise în Iaşi, Suceava şi Vaslui, şcolile de la ţară au fost închise azi pentru că elevii nu mai puteau ajunge în clase. Deşi meteorologii au declarat codul galben de ninsoare doar până azi dimineaţă, prognoza arată că în zilele următoare zăpada va continua să cadă în majoritatea zonelor din ţară.

Intervenţie ratată pentru ­salvarea unei gravide

Militarii care au intervenit în Botoşani, pentru evacuarea oamenilor înzăpeziţi, nu au mai putut ajuta o gravidă să ajungă la timp la spital, astfel încât aceasta a născut un făt mort. Deşi spre femeie au plecat, ieri, două camioane cu soldaţi, autovehicolele s-au blocat la 30 de kilometri de oraşul unde locuia aceasta, potrivit Mediafax. În situaţii critice s-au aflat şi alte două gravide care aveau nevoie urgentă de asistenţă medicală.

Botoşaniul a fost ieri judeţul cel mai afectat de căderile masive de zăpadă şi de viscol, autorităţile locale solicitând ajutor din Iaşi, Suceava şi Focşani. Din păcate, nici în aceste zone situaţia nu a fost mai bună.

O ambulanţă care trebuia să preia, din localitatea vasluiană Chiţoc, un copil de un an cu arsuri la faţă şi la o mână a rămas blocată în zăpadă, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, pe un drum judeţean, la trei kilometri de municipiul Vaslui. Doar intervenţia cu o maşină cu tracţiune integrală l-a salvat pe copil.  Tot în judeţ, peste 50 de localităţi au rămas fără energie electrică din cauza viscolului şi a zăpezii care au provocat ruperea cablurilor de distribuţie a energiei electrice.

Autorităţile vasluiene au decis, duminică dimineaţă, închiderea drumului naţional DN 24 Vaslui – Iaşi, după ce peste 25 de maşini, majoritatea autoturisme mici, au rămas izolate în câmp, deocamdată pe termen nelimitat.

Fără şcoală azi

13 drumuri judeţene au fost blocate şi în Iaşi, unde autorităţile au decis ca şcolile din mediul rural să fie închise luni, din cauza ninsorii abundente. Aceeaşi decizie a fost luată şi în Botoşani. „Cât priveşte zilele următoare, situaţia va fi analizată pe parcurs”, au menţionat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi pentru Mediafax..

Traficul greu a fost restricţionat, duminică după-amiază, pe nouă sectoare de drum naţional din judeţul Suceava, iar nouă drumuri judeţene şi 54 de drumuri comunale şi Aeroportul Suceava au fost închise din cauza viscolului. 20 de persoane dializate au rămas internate în spitale întrucât nu li s-a permis întoarcerea la domiciliu. Prefectul de Suceava a declarat că anterior s-a intervenit şi pentru deszăpezirea unei ambulanţe care rămăsese blocată în localitatea Dumbrava.

Va continua să ningă

Situaţia nu va fi cu mult mai bună nici în zilele următoare. Prognoza meteo arată că va continua să ningă în Moldova şi Transilvania aproape toată ­săptămâna, chiar dacă nu cu ­intensitatea din weekendul ­care a trecut. Vremea va rămâne rece până vineri, cu temperaturi sub 0 grade: temperaturile maxime vor fi cuprinse ­între -3 şi 8 grade, iar cele ­minime între -7 şi 4 grade, astăzi; ­între -6 şi 6 grade în timpul zilei şi între -8 şi 2 grade în timpul nopţii, mai scăzute în nordul Moldovei şi în depresiuni, până la -14 grade în estul Transilvaniei, marţi.

Miercuri vremea va deveni geroasă noaptea, cu temperaturi care se vor situa între -14 şi 0 grade, mai coborâte până la -20 de grade în estul Transilvaniei. În zonele joase, izolat, va fi ceaţă şi chiciură.  

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă