13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPrimele transplanturi de inimă artificială, pregătite la Cluj

Primele transplanturi de inimă artificială, pregătite la Cluj

Institutul Inimii din Cluj-Napoca, împreună cu Universitatea din Florenţa, vor realiza, în anul 2011, primele transplanturi de inimă artificială din România. Este vorba, de fapt, de o pompă electrică ce va fi implantată în ventriculul stâng al inimii fiecărui pacient şi care va prelua o parte din funcţiile inimilor afectate de diferite boli. Operaţii de acest fel sunt realizate de 31 de ani în Italia, însă noutatea este aceea că pompele vor fi adaptate să funcţioneze în loc de transplant, nu ca mijloace de pregătire a transplantului, ca şi până acum.

Control prin computer

Pompa va fi conectată, prin intermediul unui cablu extern, asemănător unui cablu de telefon mobil, la un computer extern, care va regla pompa implantată. Pompa va fi alimentată cu ajutorul unor baterii externe, care asigură o autonomie de 10 ore. Sistemul este prevăzut cu alarme, care îi avertizează pe pacienţi că bateriile se apropie de descărcare. Medicii spun că pacienţii îşi pot relua viaţa obişnuită, cu ajutorul acestor dispozitive. Coordonatorul proiectului, profesorul Guido Sani de la Universitatea din Florenţa, spune că “Noutatea este faptul că pompele înlocuiesc transplantul de inimă, pentru că până acum ele erau folosite pentru perioada în care pacienţii aşteptau realizarea transplantului”.

Pompele care vor fi folosite la Cluj se numesc Jarvik 2000. Este vorba de dispozitive care cântăresc doar 90 de grame şi au înveliş din titaniu. Ele sunt garantate pentru o durată de funcţionare de 10 ani. Un astfel de dispozitiv costă 150.000 de euro. La început, ele vor fi oferite de Universitate din Florenţa, cu titlul gratuit. După ce metoda va fi verificată, există posibilitatea ca astfel de dispozitive să fie decontate de către casele de asigurări de sănătate, a spus Tudor Simionescu, de la Institutul Inimii din Cluj.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă