12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecial„Primăvara din Beijing“, tabu pentru autorităţi

„Primăvara din Beijing“, tabu pentru autorităţi

 

Autorităţile chineze au impus o securitate draconică miercuri, în jurul Pieţei Tiananmen pentru a preveni orice tentativă de comemorare a represiunii sângeroase a „primăverii din Beijing” de acum 25 de ani, în timp ce Washingtonul şi peste 200 de intelectuali străini au făcut apel pentru eliberarea zecilor de chinezi deţinuţi preventiv. La Hong Kong, peste 200.000 de persoane au participat la o seară de veghe comemorativă a evenimentului.

China şi-a desfăşurat vastul său aparat de securitate, miercuri, pentru a opri comemorarea represiunii sângeroase a protestelor pro-democratice în jurul Pieţei Tiananmen, din urmă cu 25 de ani, inundând piaţa şi străzile cu poliţie şi tancuri. Toate eforturile sunt depuse pentru ştergerea din memoria chinezilor a manifestaţiilor din 1989 care au ocupat Piaţa Tiananmen din Beijing timp de şase săptămâni, ca şi în alte oraşe, acele evenimente fiind un subiect tabu pentru Partidul Comunist. Aniversarea acelei date când armata a tras în mulţime nu a fost marcată public în China continentală, deşi în fiecare an au loc comemorări la Hong Kong, fosta colonie britanică retrocedată Chinei în 1997, ca şi în Taiwan, insula autoguvernată pe care o revendică Beijingul. Guvernul nu a publicat niciodată un bilanţ al represiunii, dar estimările asociaţiilor pentru drepturile omului şi ale martorilor variază între câteva sute şi câteva mii.Dezbaterea publică a evenimentelor din 4 iunie 1989 nu intră în discuţie în China. Mulţi tineri nu ştiu cu precizie ce s-a petrecut atunci, din cauza anilor de eforturi ale autorităţilor de a şterge amintirea faptului că Armata de Eliberare a tras asupra propriilor cetăţeni.

Marţi, ministrul de Externe al Chinei a apărat represiunea, afirmând că guvernul a ales drumul cel bun pentru binele poporului. Guvernul de la acea vreme numea mişcarea pro-democraţie „contrarevoluţie”. Protestele au început în aprilie 1989 ca manifestaţii ale studenţilor de la Universitatea din Beijing pentru a deplânge moartea lui Hu Yaobang, şeful reformist al Partidului Comunist care a fost înlăturat de şeful „primordial” Deng Xiaoping. Protestele s-au înmulţit şi s-a ajuns la cereri mai largi pentru eradicarea corupţiei, dar şi la apeluri la democraţie. În noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, Piaţa Tiananmen, în faţa Oraşului Interzis, a fost teatrul celei mai sângeroase represiuni armate a unei mişcări populare din Beijing de la fondarea regimului, în 1949. Zeci de mii de soldaţi, susţinuţi de sute de tancuri, au respins manifestanţii din piaţa ocupată timp de 6 săptămâni de studenţi şi persoane care cereau libertate şi democraţie. Asaltul s-a soldat cu sute de morţi, mii de morţi după unele mărturii. Orice referire la eveniment a fost strict cenzurată şi o bună parte a tineretului chinez a crescut într-o necunoştinţă totală a faptelor.

Apeluri pentru eliberarea militanţilor

În două scrisori deschise făcute publice miercuri, peste 200 de intelectuali occidentali şi asiatici au cerut autorităţilor chineze eliberarea militanţilor chinezi închişi în apropierea aniversării. Circa 80 dintre ei, adresându-se preşedintelui chinez Xi Jinping, au cerut eliberarea a cinci intelectuali arestaţi la începutul lunii mai pentru participarea la un „seminar” privat pe tema Tiananmen, într-un apartament privat din Beijing. Marţi, SUA au cerut Chinei eliberarea militanţilor arestaţi în apropierea zilei de 4 iunie.

Miercuri, poliţia, militari şi agenţi de securitate în civil, aflaţi în Piaţa ­Tiananmen, au verificat cărţile de identitate şi au percheziţionat genţile oamenilor pentru a se asigura că nimeni nu se strecoară în piaţă pentru a comemora ziua. De asemenea, poliţia, care a vânat ziariştii străini, a escortat un ziarist de la Reuters în afara pieţei care era împânzită de turişti. Presa naţională a avut interdicţie de a face reportaje asupra evenimentelor de la acea dată, a căror amintire este oficial proscrisă. Cu săptămâni înaintea zilei de 4 iunie, autorităţile au blocat ­Google, iar Amnesty International a precizat că 66 persoane au fost arestate şi plasate în reşedinţe supravegheate sau în ­afara capitalei.   

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă