12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPrimarul din Prunişor, reţinut într-un dosar de evaziune fiscală

Primarul din Prunişor, reţinut într-un dosar de evaziune fiscală

Trei persoane, între care şi primarul comunei Prunişor, Nandi Covlea, au fost reţinute până în prezent de procurorii DIICOT, în urma percheziţiilor din judeţele Mehedinţi, Timiş şi Gorj, pentru destructurarea unei grupări de evaziune fiscală care a produs un prejudiciu de şase milioane de lei.

Marţi, până la ora 19.20, fuseseră audiate şapte din cele 22 de persoane ridicate în urma percheziţiilor din Mehedinţi, Gorj şi Timiş, transmite Mediafax.

Primarul comunei mehedinţene Prunişor, Nandi Covlea (PSD), a fost scos din sediul DIICOT marţi seară, având cătuşe la mâini. El a fost dus apoi în arestul Poliţiei Judeţene Mehedinţi.

De asemenea, alte două persoane au fost reţinute până în prezent în acest caz.

Un număr de 22 de persoane suspectate că fac parte din gruparea de evaziune fiscală care a produs un prejudiciu de şase milioane de lei au fost ridicate de anchetatori în urma percheziţiilor din Mehedinţi, Gorj şi Timiş, printre cei duşi la audieri fiind şi primarul din Prunişor, Nandi Covlea, precum şi soţia acestuia.

Primarul a fost ridicat de la locuinţa sa de către poliţişti şi întrebat de jurnalişti dacă are vreo implicare în dosarul de evaziune fiscală în care sunt cercetaţi şi mai mulţi romi din Strehaia, Covlea a spus că procurorii urmează să stabilească dacă este vinovat.

Ulterior, poliţiştii de la Serviciul de Combaterea Criminalităţii Organizate Mehedinţi au descins şi la sediul firmei de construcţii şi transporturi LORI COM SRL, administrată de Elena Covlea, soţia primarului, aceasta fiind şi ea dusă la audieri.

Nandi Covlea este la al treilea mandat de primar în comuna Prunişor şi ocupă funcţia de vicepreşedinte al PSD Mehedinţi. Acesta deţine în localitatea Prunişor un domeniu impresionant – o vilă cu 11 camere, mai multe piscine, surse apropiate spunând că în interior se află chiar o capelă de rugăciuni. De-a lungul timpului, Covlea a avut două restaurante în Drobeta Turnu Severin, pe care ulterior le-a vândut, dar şi un motel situat pe DN6, în apropiere de Prunişor.

Principala sursă de venit a familiei este firma de construcţii LORI COM, SRL, administrată Elena Covlea, care de-a lungul anilor a derulat mai multe contracte pe bani publici, multe dintre ele cu alte primării din judeţ.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în acest dosar au fost făcute, marţi dimineaţă, 22 de percheziţii domiciliareîn Mehedinţi, Timiş şi Gorj, vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

"Există suspiciunea că liderii grupării au identificat agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în documentele contabile a unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin firmele controlate de către ei prin interpuşi, au emis facturi aferente operaţiunilor fictive derulate cu societăţile comerciale respective", spuneau procurorii DIICOT.

Conform acestora, grupul infracţional organizat a furnizat facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 3 – 10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor era achitată în principal prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente, dar și cu chitanțe de plată în numerar. Ulterior, după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deţinute.

În cursul anilor 2009 – 2013, firmele controlate de liderii grupării au efectuat livrări nereale de mărfuri către mai multe firme, care în acest mod şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, prejudiciind totodată bugetul statului cu suma de peste 6.000.000 de lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal.

DIICOT mai arăta că în perioada 2009 – 2013, în scopul îngreunării cercetărilor fiscale şi penale, beneficiarii facturilor care nu reflectă operațiuni economice reale au înregistrat în evidențele contabile facturi emise și de alte societăți, înființate de membrii grupului infracțional organizat pe numele lor sau al unor persoane interpuse.

"Au fost identificate astfel, ca fiind folosite în activitatea infracțională, mai multe societăți cu comportament de tip «fantomă», în numele cărora au fost emise facturi care nu reflectă operațiuni economice reale. Reprezentanţii legali şi persoanele împuternicite pe conturile societăţilor comerciale de unde au fost efectuate retragerile masive de numerar, în înţelegere cu reprezentanţii legali ai societăţilor comerciale care au avut calitatea de ordonator pentru tranzacţiile financiare respective, au disimulat adevărata natură a circulaţiei acestor fonduri, cunoscând că banii provin din săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală", adăugau procurorii DIICOT.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă