18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPrimarul din Paşcani, Dumitru Pantazi, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Primarul din Paşcani, Dumitru Pantazi, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA Iaşi l-au trimis în judecată pe Dumitru Pantazi, primar al municipiului Paşcani, pentru abuz în serviciu în legătură cu emiterea unei autorizaţii de construcţie. 

În dosar, au mai fost deferiţi justiţiei pentru aceeaşi faptă Mircea Zuzan, la data faptei secretar al Consiliului Local Paşcani, şi Ovidiu Ciprian Prisecaru, la data faptei persoană cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului din aparatul propriu al primarului. 

De asemenea, au fost trimişi în judecată: 

* Elena Serghiuţă, la data faptelor inspector în cadrul Serviciului Urbanism, Amenajarea Teritoriului şi Disciplina în Construcţii din aparatul de specialitate al primarului, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual 

* Emilian Oneaţă, la data faptelor administrator al SC Perla Neagră SRL, pentru două infracţiuni de uz de fals 

* Vasile Bodnar, la data faptelor administrator al SC Fab Casa Nouă SRL, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals intelectual în formă continuată şi uz de fals 

* societăţile ''Fab Casa Nouă'' SRL şi ''Perla Neagră'' SRL. 

În cauză, procurorii anticorupţie au încheiat cu Dorin Curelaru, conductor arhitect cu drept de semnătură şi membru al Ordinului Arhitecţilor din România, un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în sarcina acestuia reţinându-se săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, prin care s-a stabilit opt luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, Primăria Paşcani a derulat, în 2011, o procedură de licitaţie publică pentru concesionarea unui teren în suprafaţă de 15 mp care a fost adjudecat de SC Perla Neagră SRL, administrată de Oneaţă. 

"În continuare, acesta, beneficiind de ajutorul inculpaţilor Bodnar şi Curelaru, în calitate de conductor arhitect cu drept de semnătură şi membru al Ordinului Arhitecţilor din România, a depus la Primăria Paşcani cererea pentru emiterea unei autorizaţii de construire 'fast-food parter (construcţie demontabilă)'. În documentaţia ataşată acestei cereri, Bodnar şi Curelaru au precizat că terenul pe care urma a fi edificată construcţia respectivă era în suprafaţă de 36 mp, aspect neconform cu realitate şi cunoscut de administratorul SC Perla Neagră SRL", susţin procurorii. 

DNA precizează că, în perioada 16 iulie 2012 – 11 februarie 2013, Dumitru Pantazi, în calitate de primar, împreună cu Zuzan şi Prisecaru, în exercitarea atribuţiilor de serviciu au semnat o autorizaţie de construire, în condiţiile în care nu exista acordul scris, dat în formă autentică, de către proprietarii unei clădiri învecinate, formă cerută de dispoziţiile actelor normative în vigoare şi prevăzută şi în certificatul de urbanism aferent emis de Primăria Paşcani. 

Autorizaţia de construire a fost întocmită, conform DNA, de către Elena Serghiuţă, cunoscând neregulile, document ce a fost ulterior introdus în circuitul de semnare. 

"În perioada 26.06.2014 – martie 2015, aceeaşi inculpată a făcut menţiuni nereale pe documentaţia tehnică aferentă autorizaţiei de construire, în sensul în care a atestat, în mod nereal, că a vizat această documentaţie anterior datei de 11 februarie 2013, deşi această documentaţie a fost depusă la Primăria Paşcani după 26 iunie 2014. Prin edificarea acelei construcţii, pe de o parte, au fost vătămate interesele legale ale proprietarului clădirii respective referitoare la folosinţa respectivului imobil conform necesităţilor şi intereselor legitime ale acestuia, şi ale municipiului Paşcani referitoare la respectarea legalităţii în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcţii", se arată în comunicat. 

Pe de altă parte, menţionează DNA, acţionând în maniera de mai sus, SC Perla Neagră SRL a obţinut un folos nepatrimonial constând în obţinerea acelei autorizaţii de construire. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi. 

Ştire în curs de actualizare.

Cele mai citite

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

VIDEO REZUMAT. Petrolul Ploiești rămâne în Superliga. ”Lupii galbeni” au învins Oțelul lui Dorinel Munteanu

Într-o partidă din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal din România, Petrolul Ploiești a reușit să învingă echipa Oțelul Galați...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă