16.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimariile incurajeaza plata taxelor cu cardul

Primariile incurajeaza plata taxelor cu cardul

23 de resedinte de judet dintr-un total de 47 accepta plata impozitelor si taxelor locale in sistem electronic – la POS
sau online.

Cu toate ca romanii se plaseaza in coada clasamentului european in ceea ce priveste utilizarea cardului la platile catre comercianti, din varii motive, Romania se poate mandri ca fiind singura tara in care la nivelul primariilor se actioneaza concertat pentru implementarea acceptarii platii cu cardul a impozitelor si taxelor locale., gratie unei colaborari intre acestea, administratia centrala, banci si compania Visa.
In prezent, dupa doar cateva luni de eforturi comune, s-a ajuns ca taxele locale sa se poata plati cu cardul (de orice marca) in 50 de orase, din care 23 resedinte de judet (dintr-un total de 47). Astfel, circa 70% din volumul total de impozite la nivel national se pot plati electronic.

Beneficiile contribuabililor
Achitarea impozitelor cu ajutorul cardului la POS prezinta o serie de avantaje semnificative pentru contribuabil. Astfel, sunt evitate cozile interminabile, nervii si timpul, plata facandu-se rapid si comod, cu orice card emis de orice banca, fara a se percepe comision la efectuarea tranzactiei. Se poate alege ca plata sa se realizeze in transe sau integral. In cazul administratiilor care au implementat o aplicatie online, contribuabilul poate plati oricand, direct de acasa, din Romania sau din strainatate.

Beneficiile primariilor
Prin implementarea unui sistem de plata electronic, primariile au un control sporit asupra cheltuielilor, beneficiaza de reducerea costurilor aferente colectarii taxelor, isi vor imbunatati colectarea la bugetul local prin facilitarea platii prin internet de catre romanii care locuiesc in alte localitati sau alte tari. Totodata, in acest fel se realizeaza un management eficient al datelor, sistemul permitand analize sectoriale care sa ajute primariile sa faca prognoze si analize complexe.

Tinte pentru 2010
"Ne mentinem obiectivul de a deschide in aproape toate resedintele de judet sisteme de plata electronica. M-as bucura daca am ajunge la 35 de resedinte de judet, respectiv la 80% din volumul impozitelor colectabile in toate resedintele de judet", a declarat Catalin Cretu, directorul general in Romania al Visa Europe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă