13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPrimăriile din București au risipit 600 de milioane €

Primăriile din București au risipit 600 de milioane €

parte dintre firmele cu care primăriile de sector din București au încheiat contracte pentru întreținerea spațiilor verzi nu produc plante, ci acționează ca intermediari și le vând mult mai scump autorităților, arată un raport al Curții de Conturi, citat de HotNews.

“Așa cum rezultă din verificările efectuate de ANAF la o parte din societățile care derulează contracte de amenajare și întreținere spații verzi, acestea nu sunt producătoare de material   dendro-floricol, materialele comercializate fiind achiziționate de la producători interni sau importate, situație în care prețurile achitate sunt mult mai mari față de cele de achiziție de la producători (și de 20 de ori în unele cazuri)”, se arată în documentul de audit.

Furnizorii primăriilor de sector au practicat adaosuri care au ajuns și la 2.483% în cazul unor crizanteme sau 418% în cazul unui trandafir. Astfel, o primărie de sector a plătit 310 lei pe o crizantemă, deși furnizorul le cumpărase de la producător cu 12 lei/bucată, și 28,5 lei pe un trandafir, achiziționat cu doar 5,5 lei bucată, arată HotNews. 

O altă constatare a Curții de Conturi este că o parte dintre arborii plantați s-au uscat sau au fost furați imediat după plantare, risipindu-se zeci de milioane de lei. Doar la sectorul 3, în 2012 (an în care primari au fost Liviu Negoiță – PDL și Robert Negoiță – PSD), s-au aruncat pe fereastră, în acest mod, circa 4,5 milioane de lei, potrivit sursei citate.

“În cursul anului 2012 au fost semnalate degradarea unui număr de 89.158  arbuști,  în  valoare  de 4,4 milioane lei, și furtul a 11.522 plante, în valoare de aproximativ 962.000 lei. În  fapt, Sectorul 3 a plantat în anul 2012, printre altele, arbuști taxus baccata, arbuști ligustrum și arbuști hibiscus (în cantități de ordinul zecilor de mii și chiar al sutelor de mii de bucăți), în condițiile în care în anii anteriori aceștia s-au uscat în foarte mare parte”, precizează Auditul Curții de Conturi.

Mai mult, în 2013, din arbuștii Taxus Baccata plantați pe bulevardul Theodor Pallady nu a rămas nici unul, bugetul public suferind o pagubă de 1,5 milioane de lei, deoarece, conform sursei, primăria nu avea garanție pentru aceștia. “Suma plătită doar pentru achiziționarea de flori, arbori și arbuști (fără cheltuielile de îngrijire a materialului dendrofloricol) de către Sectorul 3 în anii 2011 și 2012 (când primar era Liviu Negoita, PDL) a însumat 39.514.000 lei, rezultând astfel că Sectorul 3 a dovedit o vădită lipsă de responsabilitate și dezinteres față de banii contribuabililor”, este concluzia documentului.

 Și în sectorul 6 inspectorii au găsit o situație similară. Cele mai mari distrugeri au fost constatate la arbuștii Thuja: din cele 5.000 fire plantate, au fost  găsite pe teren  doar 1.500  fire, paguba reprezentând  un  procent  de 70%  din cantitatea plantată în anii 2013-2014 (primar Rareș Mănescu, PNL). La arborii Acer, procentul distrugerilor și furturilor, pe o perioadă de doi ani, a fost de 88,8%.  La Sectorul 4, în anul 2010 (primar Cristian Popescu Piedone) s-au constatat că plante perene și rulouri de gazon în valoare de 354.000 lei nu au fost găsite de auditori pe amplasamente, conducerea Primăriei motivând că acestea fie au fost furate, fie s-au uscat.

Tot la Sectorul 4, inspectorii Curții de Conturi au constatat efectuarea unei investiții privind amenajări peisagistice în  anul 2008 (primari Adrian Inimăroiu – PNL și Cristian Popescu Piedone – PC) în valoare de 263.000 lei, cu recepții finale finale în 2009, care au fost înlocuite total în 2009 urmare a lucrărilor de modernizare efectuate în baza comenzilor lansate de Sectorul 4. 

O situație similară  s-a constatat și la Sectorul 1, arată sursa menționată. Spațiile verzi amenajate de Administrația Domeniului Public au fost deteriorate în proporție de peste 50% cu ocazia lucrărilor de reabilitare a sistemului rutier, fără ca firmele care au produs deteriorările să aibă obligația aducerii la starea inițială a suprafețelor verzi. 

În fine, aceeași situație a fost găsită și la Sectorul 2. Pentru amenajarea platbandei (spațiu verde între carosabil și tro-tuar) de pe Șoseaua Fundeni, Primăria a achitat suma de 360.000 lei în anul 2009.

“Din cauza unor lucrări  efectuate de Electromontaj S.A., spațiul verde a fost distrus în totalitate”, potrivit Curții de Conturi. De altfel, inspectorii au mai stabilit că primăriile de sector din București contractează lucrări și servicii care în paralel erau efectuate și în regie proprie de instituțiile publice.   

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă