5.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialPrimăria Capitalei a decis ca Circul Globus să nu mai aibă spectacole...

Primăria Capitalei a decis ca Circul Globus să nu mai aibă spectacole cu animale precum tigri sau lei

Dresura de animale a fost eliminată din spectacolele de la Circul Globus, măsura fiind luată de Consiliul General al Municipiului București, potrivit Agerpres. Decizia vine după ce, în data de 12 ianuarie, un incendiu a dus la moartea a doi tigri, patru pisici, doi porcușori vietnamezi și trei câini, la un adăpost al Circului Globus din București.

Astfel, conform modificărilor propuse la anexa nr. 3 a hotărârii C.G.M.B. nr. 414/2016, în descrierea obiectului de activitate a circului nu mai figurează termenul “dresură” și nici “turul menajeriilor”. Totodată, din activitatea departamentului de relații internaționale ar urma să fie exclusă atribuția de a întocmi documentele pentru formalitățile vamale în cazul animalelor artiștilor străini care apar în spectacolele instituției, iar printre atribuțiile Compartimentului Tehnic-Administrativ nu mai figurează avizarea rețetarelor pentru dresurile străine, întocmirea formalităților pentru avizul sanitar-veterinar sau asigurarea transportului animalelor în turneele din țară și străinătate.

Conform proiectului de hotărâre, animalele aflate în responsabilitatea Circ&Variete Globus București vor fi relocate în termen de cel mult șase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

“Animalele sunt obligate să facă diverse trucuri pe care le-au învăţat, trucuri care sunt cu totul anormale şi neconforme naturii lor. Este imposibil ca circurile să poată oferi animalelor condiţiile de viaţă corespunzătoare celor din libertate. De aceea, specialiştii în dresura animalelor sălbatice susţin că este necesară interzicerea generală a folosirii animalelor sălbatice în circuri”, se mai arată în expunerea de motive, semnată de primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Primarul Capitalei mai susţine că spaţiile în cuştile şi ţarcurile de circ nu pot acoperi necesităţile acestor specii, care parcurg distanţe mari în libertate sau trăiesc în grupuri extinse în sălbăticie.

“Habitatul unei leu, spre exemplu, se desfăşoară pe o suprafaţă de circa 400 de kilometri pătraţi, echivalentă cu dublul suprafeţei municipiului Bucureşti. În circuri, «regele animalelor» are la dispoziţie maximum 12 metri pătraţi, iar instinctele sale de vânătoare şi alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive brutale”, arată Gabriela Firea.


11 animale de Circul Globus, între care și doi tigri, porci vietnamezi, pisici și câini au murit în urma unui incendiu care a izbucnit în dimineața zilei de joi, 12 ianuarie. Animalele care au putut fi salvate de către pompieri au fost mutate într-o altă anexă.

Potrivit celor transmise de purtătorul de cuvânt al ISU București, Daniel Vasile, incendiul s-a declanșat la o anexă a circului și la un grajd cu animale (lei și tigri) din Șoseaua Petricani. Incendiul a fost unul izolat, pe o suprafață de aproximativ 300 de mp, pompierii solicitând intervenția veterinarilor pentru a tranchiliza animalele. Eliberarea animalelor în alte spații nu era posibilă, iar cel mai mare pericol l-a reprezentat fumus degajat. La fața locului s-a deplasat un reprezentant al circului pentru a tranchiliza animalele.

Intervenția pompierilor este îngreunată din cauza faptului că în apropiere nu se află nicio sursă de apă. 

În urma acestui incident, foarte multe persoane au atras atenția asupra folosirii animalelor sălbatice în cadrul circurilor.

Ciți aici: Incendiu la Circul Globus. 11 animale au murit din cauza fumului, printre care și doi tigri. Animalele salvate ar putea fi mutate la Grădina Zoologică | FOTO + VIDEO

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...

Mesajul lui Ciucă de 1 Decembrie

Preşedintele Senatului și al Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a transmis, astăzi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale."Iubirea de ţară stă în inimă...

Armata israeliană a anunțat că e gata să reia atacurile în Gaza

Armata israeliană a declarat că este gata să reia luptă cu militanţii din mişcarea islamistă Hamas în Fâşia Gaza "la orice oră"."Suntem pregătiţi pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă