15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialPrima tranșă de ajutor pentru Grecia, DEBLOCATĂ

Prima tranșă de ajutor pentru Grecia, DEBLOCATĂ

Prima tranșă de ajutor pentru Grecia, care îi va permite să ramburseze începând de joi 3,4 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană, a fost deblocată de miniștrii de Finanțe din Eurogrup, a anunțat într-un comunicat Mecanismul european de stabilitate (MES), potrivit Agerpres. 

Consiliul de administrație al MES, compus din miniștrii de finanțe ai celor 19, “a aprobat programul pentru Grecia”, a indicat comunicatul. Grecia va primi imediat o sumă de 23 miliarde de euro, a confirmat o sursă apropiată dosarului.

Cei 19 au așteptat, înainte de a da unda verde definitivă acestei plăți, ca parlamentele naționale chemate să se pronunțe asupra noului program de ajutor pentru Grecia să facă acest lucru. Miercuri, ultimul obstacol a fost ridicat odată cu votul în Bundestagul german în favoarea acestui plan. Planul include un ajutor financiar sub formă de împrumuturi de până la 86 miliarde de euro pe trei ani, însoțit de un memorandum ce prevede numeroase măsuri de austeritate și reforme pentru a fi implementate de Atena.

Miniștrii de finanțe din zona euro au convenit vineri asupra unei prime tranșe de ajutor de 26 miliarde de euro, amintește France Presse.

Prima tranșă de 23 miliarde de euro este împărțită în 10 miliarde care vor fi plasate într-un cont destinat recapitalizării băncilor grecești și 13 miliarde de euro care îi vor permite Atenei, începând de joi, să ramburseze BCE 3,4 miliarde de euro (din care 200 de milioane dobândă). Suma va permite de asemenea rambursarea unui împrumut de 7,16 miliarde de euro acordat de UE în iulie pentru ca Grecia să poată onora o plată anterioară către BCE și să ramburseze arieratele datorate unui alt mare creditor public, FMI.

Rămân trei miliarde de euro din această primă tranșă, care vor fi acordate în septembrie-octombrie în funcție de reformele puse în aplicare, a precizat vinerea trecută șeful MES, germanul Klaus Regling, după o întâlnire a miniștrilor de finanțe din zona euro la Bruxelles.

 

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă