18.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialPrima răscruce româno-ungară din ultimul deceniu. Până unde se va întinde firul?

Prima răscruce româno-ungară din ultimul deceniu. Până unde se va întinde firul?

Relaţiile dintre România şi Ungaria riscă în continuare să se deterioreze, după ce ieri şeful Parlamentului de la Budapesta a sosit la Târgu-Mureş, ignorând mesajele transmise de autorităţile de la Bucureşti.

Şeful Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a început de ieri o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania, timp în care se va implica în acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar (PCM), al cărui preşedinte de onoare este. Prezenţa lui Kover în România a ridicat însă scandalul diplomatic dintre Bucureşti şi Budapesta la noi cote, oficialul maghiar aterizând la Târgu-Mureş cu toate că preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Roberta Anastase şi Vasile Blaga, îi transmiseseră în ajun o scrisoare în care îi recomandau să renunţe la preconizata sa vizită. Miza a fost ridicată ieri şi de premierul Victor Ponta, care l-a avertizat pe Kover că Executivul pe care îl conduce ia în calcul inclusiv declararea acestuia persona non grata, dacă situaţia o va impune.

 

Citeşte şi Ponta: Atitudinea lui Kover-reprobabilă, dar nu vreau un conflict pentru iresponsabilitatea unui om

Reacţia oficialilor români a fost catalizată de afirmaţiile ostile ale preşedintelui Parlamentului ungar din ultimele zile, ca şi de controversele legate de reînhumarea în Transilvania a rămăşiţelor pământeşti ale unui notoriu scriitor nazist, Nyiro Jozsef.

Laszlo Kover a declarat la Târgu-Mureş: „Nu aici pentru a discuta despre reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef. Sunt convins că după alegeri apele se vor linişti şi vom ajunge iar la relaţiile pe care le-am avut cu fostul guvern din România”.

Citeşte şi Preşedintele Parlamentului ungar: Cenuşa lui Nyiro Jozsef a fost introdusă ilegal în România

Însă acest lucru este puţin probabil. Relaţiile diplomatice dintre România şi Ungaria s-au deteriorat până în stadiul unui adevărat război rece, după ce partidul lui Viktor Orban şi Laszlo Kover, FIDESZ, a ajuns la Putere. În perioada în care Ungaria era condusă de socialişti, relaţiile dintre cele două ţări ajunseseră la un nivel strategic – cele două guverne ţineau şedinţe comune şi se sprijineau reciproc. După instalarea la putere a FIDESZ, un partid extremist, cunoscut pentru derapajele sale democratice, care vizează inclusiv instaurarea cenzurii asupra presei, relaţiile cu România au îngheţat. FIDESZ este un partid asemănător cu fostul PUNR din România, dar care pare moderat în comparaţie cu formaţiunea fascistă Jobbik, care a obţinut un număr semnificativ în Parlamentul budapestan.

Citeşte şi SCANDALUL DIPLOMATIC între Bucureşti şi Budapesta ia amploare. Şeful Parlamentului Ungariei, rugat să-şi amâne vizita în România

Indiciile îngheţului

Primele semne ale războiului rece au venit când oficialii FIDESZ au refuzat să mai permită organizarea unei recepţii oficiale de Ziua Naţională a României în clădirea Teatrului din Budapesta. Apoi, ostilităţile au culminat cu declaraţiile lui Kover. Noua atitudine a guver-nan-ţilor din Budapesta nemulţu-meş-te profund UDMR.

Preşe-dintele acestei formaţiuni, Kelemen Hunor, le-a cerut expres politicienilor din Ungaria să nu se mai amestece în campania electorală din România. Însă acest apel a rămas fără răspuns, pentru că politicienii din FIDESZ vor să pedepsească UDMR, formaţiune care a fost, în opinia lor, prea apropiată de foştii conducători socialişti ai Ungariei. Paradoxal, FIDESZ şi UDMR sunt aliaţi în cadrul Partidului Popular European. Mai întâi, principalul opozant al UDMR, Laszlo Tokes, a fost desemnat vicepre-şedinte al Parlamentului European, apoi FIDESZ l-a susţinut să îşi creeze Partidul Popular Maghiar din Transilvania. Apoi, Laszlo Kover a acceptat să devină preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar.

Citeşte şi Ponta: Viktor Orban trebuie să ceară scuze în numele Ungariei pentru declaraţiile lui Kover

Liderii comunităţii maghiare din Transilvania spun că implicarea FIDESZ a adus radicalizarea unor mesaje ale politicienilor din Ardeal, deteriorarea relaţiilor cu românii. Tot ei mai spun că maghiarii ardeleni riscă să rămână fără reprezentare parlamentară dacă repre-zentanţii FIDESZ vor continua divizarea transilvănenilor.  

Cele mai citite

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...
Ultima oră
Pe aceeași temă