12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPrima inculpare a unuia dintre suspectii de atentate in Marea Britanie

Prima inculpare a unuia dintre suspectii de atentate in Marea Britanie

La recomandarea Parchetului Marii Britanii, politia l-a inculpat vineri seara pe unul dintre cei opt suspecti retinuti dupa atentatele ratate in Londra si Glasgow, medicul irakian Bilal Abdulla, pentru ca a "complotat in vederea producerii exploziilor", a anuntat Scotland Yard, citat de Reuters si AP, preluate de Rompres.

Bilal Abdullah, 27 ani, urmeaza sa compara sambata, in fata unui tribunal din Londra, pentru a i se comunica inculparea de conspiratie pentru provocarea exploziilor care au antrenat arestarea sa in 30 iunie, la aeroportul din Glasgow.

"Am decis ca exista suficiente elemente pentru a autoriza inculparea suspectului", a declarat Susan Hemming, procurorul insarcinat cu lupta antiterorista.

Nascut in Marea Britanie, dar crescut in Irak si detinator al diplomei de licenta a Universitatii din Bagdad /2004/, Abdullah este considerat militant islamist fervent in Universitatea din Cambridge. "Este vizibil manios pentru ceea ce se petrece in Irak. El sustine insurectia si saluta cu vioiciune moartea soldatilor britanici sau americani in Irak", afirma la BBC Shiraz Maher, fost membru al unui grup islamic radical.

Potrivit responsabililor britanici ai securitatii, unele elemente sugereaza ca Bilal Abdullah ar fi fost legatura intre suspecti in atentatele ratate. El ar fi avut legaturi cu grupurile islamiste figurand in fisierele serviciului de securitate interna, MI5. Bombele utilizate in 29 si 30 iunie par sa fi fost fabricate inntr-o casa inchiriata la Glasgow, in care se ducea dupa ziua de lucru la Royal Alexandra Hospital, situat in apropierea orasului scotian.

Ceilalti sapte suspecti vor ramane in detentie in asteptarea eventualei lor inculpari, a anuntat parchetul /Crown Prosecution Service/ intr-un comunicat. Dintre ei, Khalid Ahmed, soferul Jeep-ului, spitalizat la Glasgow, se afla in stare critica, avand arsuri grave. FBI a afirmat vineri ca alti doi dintre suspecti, Mohammed Asha si inca unul, s-au interesat de posibilitatea de a lucra in SUA.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă