12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialPrim-procurorul de la Nasaud, retinut de DNA (VIDEO)

Prim-procurorul de la Nasaud, retinut de DNA (VIDEO)

Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Nasaud, Veturia Adriana Moldovan, a fost retinut ieri de procurorii anticoruptie din cadrul DNA Cluj.

Veturia Adriana Moldovan a fost acuzata de savarsirea infractiunilor de luare de mita, trafic de influenta si primire de foloase necuvenite. Seara trecuta, dupa obtinerea avizului de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ea a fost prezentata Curtii de Apel Cluj cu propunerea de arestare preventiva. In acelasi dosar a fost audiat si un om de afaceri bistritean, Emil Nistor, cercetat de Parchetul Nasaud pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Dosarul acestuia a fost instrumentat de procurorul retinut ieri si acuzat ca, in schimbul aplicarii unei sanctiuni administrative minore in respectivul caz, ar fi beneficiat de lucrari de constructie in valoare de 55.000 euro la casa din zona Complexului Poiana Zanelor, administrat de Nistor.

 

Suspiciunile DNA vizeaza si alte legaturi ale procurului cu oameni de afaceri din zona Nasaudului, cum ar fi patronul SC Salauta SRL, Pavel Sangeorzan, de la care se banuieste ca Moldovan ar fi primit mai multe tone de marmura in schimbul musamalizarii unui dosar in care o persoana era judecata pentru distrugerea de mijloace de semnalizare de la CFR.
Adriana Moldovan a intrat in atentia presei in 2005, cand a instrumentat un dosar in care Sangeorzan era cercetat pentru construirea ilegala a unei cabane in fondul forestier al statului. Atunci, magistratul a dispus scoaterea de sub urmarirea penala a invinuitului, desi a constatat ca fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii silvice prevazute de Articolul 96 din Codul Silvic, fapta care se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la trei ani sau cu amenda penala. Magistratul s-a prevalat atunci de prevederile Articolului 10, indice 1 din Codul de Procedura Penala si, deoarece "invinuitul a recunoscut si a regretat fapta comisa, este casatorit si a depus diligentele necesare pentru intrarea in legalitate, dar mai ales pentru ca omul nu are antecedente penale", a dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Sangeorzan si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ de 10 milioane, fara sa dispuna implicit si demolarea constructiei.

 

Intre timp, Sangeorzan a mai fost cercetat si pentru ilegalitati legate de modul de exploatare a unei cariere de marmura din zona de protectie a Parcului National Muntii Rodnei. Familia magistratului sustine ca este vorba de o inscenare pusa la cale de un procuror din cadrul aceluiasi Parchet si ca, pentru constructiile si materialele de constructie incriminatoare, procurorul cercetat de DNA ar detine facturi si chitante doveditoare. Adriana Moldovan a fost confirmata pe functie in urma concursului organizat de CSM in urma cu doua saptamani. Tot ieri, un comisar-sef din cadrul IPJ Mehedinti, Serviciul Cercetari Penale, a fost arestat preventiv pentru trafic de influenta si luare de mita, fiind prins in flagrant in timp ce primea suma de 400 euro de la o persoana careia i-a promis solutionarea favorabila a unui dosar penal. 

Cele mai citite

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...

Cîțu insistă să-l cheme pe Ciolacu la o dezbatere pe teme economice

Fostul premier Florin Cîțu (PNL) îl cheamă cu insistență pe premierul Marcel Ciolacu (PSD) la o dezbatere pe teme economice. În prezent, Cîțu este senator...
Ultima oră
Pe aceeași temă