Licitatia pentru salubrizarea si pentru deszapezirea Clujului a fost castigata de doua companii detinute de oameni de afaceri originari din judet. Contractele pentru cele doua sectoare in care a fost impartit orasul au fost adjudecate de firma “Rosal” si de “Napoget”. Ultima a avut si in ultimii ani contracte pentru salubrizarea unor cartiere din oras. In schimb, firma “Rosal” intra pentru prima data pe piata Clujului, dupa ce in ultimii ani a fost cel mai important jucator de pe piata de profil din Bucuresti. Compania “Rosal” este detinuta de omul de afaceri Silviu Prigoana, originar din Gherla. Prigoana a pus pe picioare un important trust media, din care faceau parte Realitatea TV, Etno TV, Sport TV, Taraf TV, precum si reviste pentru femei cum ar fi “Taifasuri”, dar si o firma de televiziune prin cablu. Intre timp, Silviu Prigoana a vandut cea mai mare parte a afacerilor sale din domeniul televiziunii.
Nu este pentru prima data cand una dintre companiile detinute de familia Prigoana face afaceri pe bani publici la Cluj. Pana recent, firma “Prisal”, detinuta de fratele lui Silviu Prigoana, fostul consilier judetean Ioan Prigoana, a avut si ea contracte pentru salubrizarea unor cartiere din oras. Consilierul Prigoana a fost ales pe listele PRM insa si-a dat demisia din acest partid dupa indepartarea fostului presedinte al filialei clujene, ex-deputatul Ioan Mihai Nastase. Initial, Prigoana a intrat in Partidul Umanist din Romania dar si-a terminat mandatul ca si consilier independent.
Licitatia organizata de Primaria Cluj-Napoca a lasat fara obiectul muncii una dintre cele mai importante companii de salubritate din Transilvania, “Salprest”. Firma este condusa de presedintele filialei clujene a Partidului Ecologist din Romania, Eugen Veres.
“Salprest” a fost la randul ei in centrul unor scandaluri de presa. Dupa ce pachetul majoritar de actiuni la aceasta companie a fost preluat de mai multi oameni de afaceri din Cluj, cum ar fi Horia Ciorcila, unul dintre fondatorii Bancii Transilvania si al grupului de firme “Compexit”, la care este asociat cu presedintele PNL al Consiliului Judetean, Marius Nicoara, acestia au incercat sa construiasca blocuri de locuinte in locul atelierelor mecanice ale “Salprest”, de pe strada Dorobantilor. Numai ca terenul respectiv fusese concesionat de Primaria Cluj-Napoca special pentru ateliere iar daca ar fi fost ridicate locuinte, contractul de concesiune ar fi trebuit sa fie reziliat. In cele din urma, sub presiunea opiniei publice, aceasta afacere a fost abandonata.
Acordarea contractelor de salubrizare si de deszapezire din Cluj a starnit o mare agitatie in mediul de afaceri din oras. Si asta pentru ca este vorba de una dintre cele mai banoase afaceri. Pana acum, in medie, municipalitatea platea cam 30 de miliarde de lei anual pentru salubrizare si inca 20 de miliarde de lei pentru deszapezire. Banii erau incasati de sapte firme care se ocupau de parcele mai mici din teritoriul orasului iar uneori coordonarea actiunilor era dificila.
Contractele pentru cele doua sectoare ale Clujului au fost semnate pentru o perioada de opt ani, ceea ce inseamna ca afacerea legata de curatenie si de indepartarea zapezii valoreaza minimum 400 de miliarde de lei.