19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPreţul benzinei va fi afișat la intrarea pe autostradă

Preţul benzinei va fi afișat la intrarea pe autostradă

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, vrea să creeze, după monitorul preţurilor practicate de principalii retaileri pentru produsele care fac parte din coşul zilnic al populaţiei, şi monitorul benzinăriilor. De altfel, acest sector se află sub lupa Concurenţei, recent fiind aplicate amenzi de 3,7 milioane de euro.

„Dorim să avem o aplicaţie web pentru a putea vedea preţurile combustibililor la principalele benzinării din ţară. De asemenea, am solicitat Ministerului Transporturilor ca la intrările pe autostradă să fie afişate aceste preţuri astfel încât şoferii să opteze la care din staţii să alimenteze”, a declarat azi, într-o conferinţă de presă, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Acesta este de părere că preţurile combustibililor se vor stabiliza în curând. „Ne aşteptăm ca preţurile să se aşeze, fiindcă petrolul s-a tot ieftinit. Am urmărit variaţiile în timp ale preţului benzinei şi motorinei şi am constatat că reducerile se încadrează în media europeană”, spune Chiriţoiu.

Acesta a anunţat că instituţia pe care o conduce a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 16.907.202 lei (aproximativ 3,7 milioane euro) 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Este vorba despre SC Tinmar Ind  SA , SC Planoil SRL şi Planoil Industries SRL, toate din Bucureşti. Autoritatea de Concurenţă a constatat că cele trei companii au participat la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare în activitatea de distribuţie angro de benzină şi motorină pe piaţa românească. Toate companiile sancţionate au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.

2015 a fost anul cu numărul cel mai mare de investigații finalizate pentru Consiliul Concurenței, respectiv 21, și al doilea ca și cuantum al amenzilor, care au avut valoarea totală de 53 de milioane de euro. Tot anul trecut au fost declanșate 13 investigații, cu patru mai multe comparativ cu 2014. Investigațiile vizează, printre altele, sectorul distribuției de energie electrică, distribuția de filme către cinematografe şi piața de asigurări.

„După ce am amendat o parte din marii retaileri, există suspiciuni de practici incorecte şi la Carrefour şi Cora, cazuri relativ similare cu cele de la Mtero, Real, Selgros şi Mega Image. Încercăm să finalizăm investigaţia până la sfârşitul acestui an”, afirmă preşedintele Consiliului Concurenţei. Reamintim faptul că Autoritatea de Concurenţă a sancţionat în urmă cu un an, cu amenzi în valoare totală de 154 milioane lei (circa 35 milioane euro) retailerii Metro, Real, Selgros şi Mega Image şi 21 de furnizori ai acestora, în cadrul investigaţiei având ca obiect înţelegeri pentru fixarea preţurilor în perioada 2005-2009.

În urma investigaţiei, a fost sancţionată încălcarea legii concurenţei atât pentru stabilirea preţurilor de revânzare (de raft), cât şi pentru comportamentul companiilor în cadrul promoţiilor. În ceea ce priveşte investigaţia pe piaţa asigurărilor, Consiliul Concurenţei suspectează că ar fi existat un schimb de informaţii între firme, prin intermediul revistei asociaţiei companiilor de asigurări.

Soarta minerilor, pe masa Comisiei Europene

Bogdan Chiriţoiu susţine că reprezentanţii executivului comunitar au solicitat Complexului Energetic Hunedoara să separe activitatea minelor de cea de producere a energiei electrice. „Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu cele patru mine unde lucrează cei mai mulţi oameni. Suntem în discuții cu Comisia Europeană, iar Complexul Energetic Hunedoara trebuie să prezinte un plan de restructurare. Complexul Energetic își va reduce mult activitatea în urma restructurării, însă, în final, va putea funcționa pe propriile picioare”, a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei.

În ceea ce priveşte planul de restructurare propus Comisiei Europene acesta ar trebui să fie similar cu cel al administratorului judiciar, în cadrul procesului de insolvență a CE Hunedoara. „La Hunedoara statul este principalul acţionar şi situaţia este mai simplă în privinţa stabilirii planului de restructurare. Mai greu o să fie la Oltchim unde acţionarii sunt privaţi”, a completat Chiriţoiu.  

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă