23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPresedintie "de criza"

Presedintie “de criza”

Marea Britanie preia incepand de astazi presedintia semestriala a Uniunii Europene intr-un moment in care constructia europeana trece printr-una din cele mai profunde crize de la crearea sa. Presedintia britanica a UE mosteneste trei dosare extrem de dificile si de mediatizate: adoptarea bugetului (inclusiv finantarea extinderii), problema viitorului Constitutiei europene si extinderea.

In privinta Constitutiei europene s-a convenit ca nu se va lua nici o decizie majora in urmatoarele sase luni (desi din ce in ce mai multe voci cer revizuirea macar a unor sectiuni a acesteia, fostul presedinte al Comisiei Europene, italianul Romano Prodi, pledand nu mai departe decat ieri pentru introducerea in Tratatul constitutional a unor referiri la radacinile si mostenirea crestine ale Europei).
Adoptarea bugetului si deciziile in privinta extinderii UE nu mai pot insa sa astepte. Ieri, in fata Parlamentului de la Londra, seful diplomatiei britanice, Jack Straw, a declarat ca Marea Britanie “va munci din greu” pentru ajungerea la un acord asupra bugetului pana la sfarsitul anului (si al mandatului sau). Misiune deloc usoara, avand in vedere divergentele grave dintre Franta si Marea Britanie (care nu vrea sa renunte la deducerile din bugetul UE de care beneficiaza din anii '80, asa-numitul “rabat britanic”, cerand in schimb o revizuire a bugetului Politicii Agricole Comune – PAC – o conditie de neacceptat in primul rand pentru Franta, principala beneficiara).
Nici problema extinderii nu se anunta mai usor de solutionat. Marea Britanie, tot prin vocea lui Jack Straw, si-a reafirmat sprijinul pentru aderarea Turciei. In schimb, “numarul doi” din Guvernul francez, Nicolas Sarkozy, a cerut recent “suspendarea” extinderii UE (din fericire pentru noi, dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei), iar ministrul francez pentru Afaceri Europene, Catherine Colonna, a declarat ca Parisul va fi “in mod special vigilent” fata de viitoarele extinderi. In Germania, vor veni mai mult ca sigur la putere crestin-democratii, care au declarat ca nu sunt de acord cu admiterea Turciei, propunand in schimb un parteneriat special cu aceasta tara.

Sprijin pentru aderarea Romaniei

La Asociatia presei straine din Londra, Straw a declarat ca presedintia britanica a UE va sprijini aderarea Romaniei si a Bulgariei in 2007. “Perspectiva noastra asupra extinderii este aceeasi pentru fiecare stat: criteriile stabilite la Copenhaga si inainte trebuie sa fie strict respectate. Primul judecator al respectarii criteriilor este Comisia Europeana. Daca ea isi da acordul, la fel vom face si noi”, a subliniat ministrul britanic.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...
Ultima oră
Pe aceeași temă