16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPresedintia a gasit 19 solutii pentru Sanatate

Presedintia a gasit 19 solutii pentru Sanatate

» Un amplu raport asupra Sanatatii, cu analize, solutii si recomandari a caror calitate este recunoscuta si de medici din PD-L si din PSD a fost publicat ieri pe site-ul Presedintiei. Numai ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu (PNL), a refuzat sa comenteze calitatea raportului.

Comisia prezidentiala care a intocmit raportul pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniul Sanatatii publice din Romania a gasit solutii pentru fiecare problema pe care membrii comisiei au identificat-o. Subfi–nantarea cronica a sistemului sanitar este prima problema identificata. "In ultimii ani, bugetele sanitare au crescut atat in cifre absolute – de la circa 90 euro/locuitor la peste 200 euro/locuitor – in ultimii ani, cat si ca pondere in PIB de la circa 3% la peste 4% in aceeasi perioada de timp. In ciuda acestei cresteri, Romania continua sa fie pe unul dintre ultimele locuri din UE in ceea ce priveste resursele alocate Sanatatii", se arata in raport. Deputatul PD-L Sorin Paveliu, medic si membru al Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor, spune ca "sistemul sanitar romanesc are pretentii de Uniunea Europeana, dar finantarea lui este de nivelul fostelor tari din lagarul sovietic".

 

Cum in Romania propunerea de buget pe 2009 arata o reducere a bugetului pentru sanatate de la 4,1% in 2008 la 3,9%, in timp ce in UE este de 8% din PIB, iar tendinta este de crestere, recomandarea Comisiei prezidentiale, condusa de dr. Cristian Vladescu (fost presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate – CNAS), este de crestere a nivelului de finantare: "In urmatorii 4-7 ani alocatia pentru sanatate ar trebui sa ajunga la nivelul de 6% din PIB".

Cea mai mare cheltuiala: salariile
Comisia da de lucru Ministerului Sanatatii, care ar trebui, se arata in document, "sa elaboreze si sa publice rapoarte multianuale de finantare" care sa cuprinda obiective, criterii de alocare a fondurilor si explicarea mecanismelor de finantare.
Cele mai mari cheltuieli din Sanatate sunt salariile personalului din sistem, care ar trebui platit in functie de performante – eficienta si calitatea actului medical. Pentru eficientizarea activitatii in sistem, Comisia prezidentiala propune descentralizarea reala: "La nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti, se infiinteaza, in bugetarea Consiliului Judetean, un compartiment specific (…) denumit Autoritatea Medicala Judeteana (AMJ)". Catre AMJ se vor transfera o serie dintre atributiile institutiilor aflate pana in prezent in subordinea Ministerului Sanatatii Publice.

 

Acesta este singurul punct din program la care Ovidiu Branzan (PSD), fost ministru al Sanatatii, actualmente membru in Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor, a avut ceva de obiectat: el este de parere ca s-ar putea renunta la acest organism, de vreme ce exista Directiile de Sanatate Publica din teritoriu, care "e bine sa ramana in subordinea Ministerului Sanatatii".
Raportul cuprinde si recomandari privind asigurarea calitatii in Sanatate, informatizarea fara de care nu poate fi controlata starea de sanatate a natiunii, imbunatatirea asistentei spitalicesti – "sectorul spitalicesc din Romania consuma in mod constant peste 50% din bugetul CNAS" –, modificarea regulilor de stabilire a listei de medicamente compensate tinandu-se cont de protocoalele de practica medicala si de specificul bolilor fiecarei zone etc. Ovidiu Branzan considera ca raportul, cu solutiile pe care le ofera, "este un program cu adevarat bun".

Tot bugetul Romaniei n-ar fi de ajuns
Starea sanatatii in Romania trebuie imbunatatita, spun politicienii medici. Raportul aduna vesti cutremuratoare: in fiecare an mor circa 60.000 de romani din cauza problemelor din sistemul sanitar, incidenta hepatitei B este dubla fata de media UE, Romania are cea mai marte incidenta a tuberculozei din UE, suntem pe primul loc la mortalitate infantila, iar femeile din Romania au cea mai mare rata a decesului prin cancerul de col uterin, desi aceasta forma de cancer este acum usor de prevenit si de vindecat prin depistarea precoce.

Dar pentru a indrepta toate acestea este nevoie de multi bani. Sorin Paveliu ne-a explicat ca "si 6% din PIB este putin". "6% nu este un obiectiv, ci un minimum necesar de plecare pentru imbunatatirea lucrurilor. In UE se acorda de zece ori mai mult pe cap de locuitor pentru sanatate. La noi ar fi nevoie de intreg bugetul Romaniei pentru a pune la punct sistemul sanitar – ar trebui 40% din PIB, iar bugetul tarii este de 38% din PIB."

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă