18.9 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele Universității din Iași: OUG de modificare a Legii Educaţiei, ”o aberaţie”

Președintele Universității din Iași: OUG de modificare a Legii Educaţiei, ”o aberaţie”

Președintele Senatului Universității "Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, Constantin Rusu, consideră că OUG de modificare a Legii Educaţiei reprezintă o "aberație“ și nu are nici o justificare, iar persoana care solicită retragerea titlului de doctor "recunoaşte automat că a plagiat", transmite Mediafax.

"Nu îi văd rostul. În situația în care cineva cere lucrul acesta, automat recunoaște că lucrarea sa nu este creație proprie, că nu are contribuții, că a plagiat. Aș vrea să îl văd pe primul care va aplica la ea. Nu vorbim de domnul Ponta, acolo a fost practic dovedit de o serie întreagă de comisii. Personal și profesional, nu văd rostul unei asemenea ordonanțe, în condițiile în care există organisme abilitate care să valideze doctori și care să le retragă titluri“, a declarat, marți, președintele Senatului Universității "Al. I. Cuza“ din Iași.

El a susţinut că măsura nu are nicio utilitate practică, prin faptul că titlul de doctor este singurul care nu este validat exclusiv de universitate sau de minister, existând Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare care, prin comisiile sale, verifică toate doctoratele.

"Ținând cont de faptul că acesta este primul gest al lui Sorin Câmpeanu în calitate de ministru, sper să nu continue așa. Cred că erau alte probleme mai importante ale învățământului superior, pe care, fiind rector, cred că le cunoaște. Ar trebui să vedem ce facem exact cu legea asta, pe care au înnebunit-o. Pentru cei din Senat este o situația aproape fără ieșire, eu trebuie să îmi angajez un jurist care să mă țină la curent cu
modificările aduse modificărilor legii“, a adăugat Constantin Rusu.

Guvernul a modificat luni, prin Ordonanţă de Urgenţă, Legea educaţiei, pentru a permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta.

Legea educaţiei a fost modificată pentru renunţarea la titlul de doctor deoarece există o solicitare din partea "beneficiarilor" unor titluri ştiinţifice, a societăţii civile şi a presei, a spus ministrul Educaţiei, adăugând însă ulterior că el nu cunoaşte decât un singur solicitant, premierul Ponta

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a anunţat că a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003.

O altă modificare a Legii educaţiei se referă la faptul că lectorii şi asistenţii universitari, fără titlu de doctor, vor putea lucra cu un contract pe perioadă nedeterminată în universităţi până la 30 septembrie 2015, sfârşitul actualului an universitar, nu doar până la 9 februarie 2015 cum prevede legislaţia actuală.

Guvernul a mai stabilit ca, în sensul asigurării autonomiei universitare, sumele pe categorii de cheltuieli în cadrul bugetelor universităţilor să nu se mai fie alocate prin hotărâre de Guvern.

O altă modificare adusă Legii educaţiei a fost ca taxa de abilitare pentru conducerea de doctorate să fie încasată de universităţi.

Guvernul a redus totodată numărul membrilor Consiliului General al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), de la 25 la 21 posturi, stabilind ca din acest consiliu să facă parte obligatoriu doi reprezentanţi ai studenţilor şi câte un reprezentant al sindicatelor, respectiv al patronatelor.

Cele mai citite

Cine sunt cei mai doriți angajatori din România

Un studiu elaborat de Catalyst Solutions prezintă un clasament al celor mai doriți angajatori din România, în anul 2024, arată un articol postat pe...

Iași: Șoferița care a provocat moartea Anastasiei, o fetiță de 4 ani, a fost trimisă în judecată și pentru ucidere din culpă

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul având loc în comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă...

Asistat de Xi Jinping, Putin se pregătește de un război lung cu Occidentul

Prezența unui civil în fruntea ministerului apărării din Federația Rusă și recenta modificare a legii învățământului din China, prin care elevii din gimnaziu vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă