16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialPreşedintele interimar de la Kiev îndeamnă Moscova să respecte opţiunea europeană a...

Preşedintele interimar de la Kiev îndeamnă Moscova să respecte opţiunea europeană a Ucrainei

Oleksandr Turcin, preşedintele interimar al Ucrainei, a îndemnat duminică Moscova să respecte opţiunea europeană a Ucrainei, informează Mediafax.

Citeşte şi: Ucraina are un nou preşedinte. Interimar

“Suntem pregătiţi pentru un dialog cu Rusia, dezvoltându-ne relaţiile pe picior de egalitate (…) şi respecând opţiunea europeană a Ucrainei. Sper că această direcţie va fi confirmată în alegerile prezidenţiale” stabilite la 25 mai, a declarat el, subliniind că integrarea europeană este “o prioritate” pentru Ucraina.

Cine este Oleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei, un adjunct loial

Oleksandr Turcinov, ales duminică preşedinte interimar după destituirea lui Viktor Ianukovici, este un pastor evanghelist, autor de romane science-fiction, a cărui carieră politică este indisociabilă de cea a fostului premier Iulia Timoşenko, informează Mediafax.

De la sfârşitul anilor ’90, cariera lui Turcinov, în vârstă de 49 de ani, născut la Dniepropetrovsk, în estul Ucrainei, o urmează pe cea a lui Timoşenko, unul dintre liderii “revoluţiei portocalii” din 2004, originară, la rândul ei din acelaşi oraş.

Absolvent al Institutului Metalurgic de la Dniepropetrovsk în perioada Perestroikăi, el lucrează pentru o scurtă perioadă de timp ca muncitor într-o uzină siderurgică, dar se reorientează rapid din punct de vedere profesional şi se lansează într-o carieră politică la începutul anilor ’90.

În 1993 devine consilier economic al preşedintelui Leonid Kucima, apoi creează, în 1994, Partidul Gromada, care va fi condus începând din 1997 de către Pavlo Lazarenko, un fost premier al lui Kucima, în prezent încarcerat în Statele Unite pentru escrocherie şi spălare de bani.

Oleksandr Turcinov devine şeful Serviciilor Secrete ucrainene (SBU), dar demisionează după ce Iuşcenko o destituie pe Timoşenko.

Potrivit unor documente publicate mai târziu de către WikiLeaks, el s-ar fi folosit în această perioadă de funcţie pentru a distruge documente care stabileau o legătură între aliata sa şi un cap al crimei organizate.

La sfârşitul lui 2007, el este numit vicepremier, în Guvernul lui Timoşenko, până în 2010.

În timpul liber, Turcinov predică într-o biserică evanghelică baptistă de la Kiev. A scris mai multe romane science-fiction, dintre care unul, intitulat “Iluzia fricii”, a fost adaptat pentru cinema.

Cele mai citite

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...
Ultima oră
Pe aceeași temă