23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele Erdogan susține că asasinul ambasadorului Rusiei în Turcia făcea partea din...

Președintele Erdogan susține că asasinul ambasadorului Rusiei în Turcia făcea partea din rețeaua FETO a lui Gulen

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat miercuri că asasinul ambasadorului Rusiei în Turcia făcea parte din rețeaua predicatorului Fetullah Gulen, pe care regimul de la Ankara îl acuză că a organizat puciul eșuat din iulie, informează agențiile internaționale citate de Agerpres.

“Acesta era un membru al organizației teroriste FETO, nu este nevoie să ascundem acest lucru”, a declarat Erdogan în timpul unei conferințe de presă la Ankara.

“Elementele o demonstrează!’, a susținut Erdogan, invocând “locul unde acesta a fost educat” și “relațiile lui’.

Marți seara, șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, a afirmat deja, în timpul unei întrevederi cu omologul său american John Kerry, că Moscova și Ankara ‘știu’ că rețeaua lui Fetullah Gulen se află ‘în spatele crimei’.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat miercuri importanța de ‘a aștepta rezultatele activității desfășurate de grupul de anchetă’, adăugând că ‘nu trebuie trase concluzii pripite, atâta vreme cât ancheta nu va arăta cine se află în spatele asasinării ambasadorului rus’.

Mevlut Mert Altintas, un polițist în vârstă de 22 de ani, l-a ucis luni, cu nouă gloanțe, pe ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, înainte de a fi el însuși lichidat, după ce a strigat ‘Allah Akbar’ și a afirmat că dorește să răzbune astfel drama din Alep.

În pofida declarațiilor sale, care par să lege acest act de situația din Siria, anchetatorii turci înclină să privilegieze pista mișcării lui Gulen, prezentat adesea în Turcia drept principala sursă a relelor de care suferă țara.

Ca și cum ar dori să se apere anticipat de aceste acuzații, predicatorul, care se află în exil în SUA de la sfârșitul anilor 1990, s-a declarat ‘șocat și profund întristat’ de asasinat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...
Ultima oră
Pe aceeași temă