1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialPreşedintele Consiliului European, Donald Tusk: Dezintegrarea UE ar face statele europene dependente...

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk: Dezintegrarea UE ar face statele europene dependente de SUA, Rusia și China

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că o eventuală dezintegrare a Uniunii Europene ar face statele europene dependente de SUA, Rusia și China. Oficialul european a adăugat că anumite declarații ale noii administrații americane conduse de Donald Trump sunt îngrijorătoare.

''Declarațiile îngrijorătoare ale noii administrații americane, într-un nou context geopolitic în lume, ne fac viitorul profund imprevizibil. Dezintegrarea Uniunii Europene nu va conduce la restabilirea unei suveranități depline, fictive a statelor sale membre, ci la dependența lor reală și practică de marile superputeri: Statele Unite, Rusia și China. Doar împreună putem fi complet independenți.

De aceea, noi trebuie să luăm măsuri spectaculoase și solide care vor schimba emoțiile colective și vor revitaliza aspirația de a duce integrarea europeană la nivelul următor'', a explicat Donald Tusk într-o scrisoare trimisă șefilor de stat și de guvern ale celor 27 de state rămase în UE după Brexit, în pregătirea summitului informal din Malta privind viitorul UE, prevăzut pentru 3 februarie.

Comentariile preşedintelui Consiliului European sunt cele mai ferme dintre cele făcute la adresa administrației Trump după preluarea mandatului acesteia, în urmă cu 11 zile. Liderii europeni sunt în special îngrijorați de faptul că noul lider de la Casa Albă susține ieșirea Marii Britanii din forul comunitar și că el a evocat deja posibilitatea ca alte țări membre să urmeze exemplul Londrei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă