14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPresedintele ANI se gandeste sa-l dea in judecata pe Geoana

Presedintele ANI se gandeste sa-l dea in judecata pe Geoana

Presedintele ANI, Catalin Macovei, a declarat sambata ca analizeaza posibilitatea de a-l actiona in justitie pe presedintele PSD, Mircea Geoana, pentru declaratiile la adresa institutiei, potrivit carora dosarul sau este o "vendeta politica", transmite NewsIn.

"Vreau sa va spun ca analizez posibilitatea sa formulez o actiune in instanta in care domnul presedinte al Senatului sa dovedeasca (acuzatiile facute, n.r.). Analizez aceasta posibilitate", a declarat Catalin Macovei, la Realitatea TV. El a precizat ca va recurge la aceasta actiune in nume personal, si nu al institutiei pe care o conduce.

"In urma acestor declaratii politice sunt terfelite institutiile publice. Haideti sa fim sinceri. In momentul in care se spune ca aia actioneaza la comanda, sunt pres in fata oamenilor politici, este o chestie care te lezeaza, pentru ca stii ca stai la birou si se munceste", a continuat seful Agentiei Nationale de Integritate.

Pe de alta parte, Catalin Macovei a explicat ca o parte a informatiilor in urma carora ANI s-a autosesizat in cazul declaratiei de avere a lui Mircea Geoana a provenit din presa centrala, dar aceste informatii au fost "dublate" de comunicari ale altor institutii ale statului.

"Am solicitat Registrului Comertului sau Ministerului Finantelor Publice dividendele, veniturile domnului Geoana sau ale sotiei dumnealui si ni s-a comunicat ca au avut venituri, iar in declaratia de avere nu se gaseau. In cazul acelui teren, am citit, daca nu ma insel in Evenimentul Zilei, ca a existat o tranzactie. Noi am solicitat Cadastrului documente si acele informatii s-au confirmat", a precizat Macovei. El a adaugat ca, tot in urma unor informatii venite din presa, ANI a cercetat si averea din Statele Unite a familiei Geoana.

In ceea ce priveste terenul din Straulesti, Macovei a explicat ca a avut loc o instrainare de bunuri, astfel incat tranzactia trebuia completata in declaratia de avere.

"A fost cumparat de familia Geoana si apoi, la sfarsitul anului, contractul a fost rezolutionat, adica au renuntat la afacere. In declaratia de avere trebuie trecute terenurile dobandite, trebuia inscris in declaratia de avere, si exista o rubrica, bunuri imobile instrainate in ultimele 12 luni. Deci in momentul in care a primit banii, a instrainat terenul", a declarat Macovei, la Realitatea TV.

Catalin Macovei: Nu pot sa fac agenda institutiei in functie de agenda partidelor

Catalin Macovei a raspuns si acuzatiilor potrivit carora sesizarea ANI a aparut in preajma Congresului PSD, pentru a-i crea un prejudiciu de imagine lui Mircea Geoana, declarand ca el nu poate face agenda institutiei pe care o conduce in functie de agenda politica si ar fi fost "o grava ilegalitate" sa amane sesizarea Parchetului.

"Ganditi-va la urmatoarea situatia: dosarul domnului senator Geoana, sau a doamnei fost ministru Placinta, s-a incheiat. Cum ar fi fost sa ii spun eu inspectorului: <>. Ar fi fost o grava ilegalitate din partea mea.  (…) Nu pot sa fac agenda institutiei in functie de agenda partidelor", a afirmat Macovei.

Presedintele ANI a mai spus ca a observat un fapt "ingrijorator" in atitudinea politicienilor fata de institutia pe care o conduce, considerand ca nu se mai face diferenta dintre opozitie si putere, partidele coalizandu-se impotriva Agentiei Nationale de Integritate.

"Daca pana acum trimiteam un senator sau deputat dintr-o parte sau din cealalta, adversarii politici ai acestora intr-un fel se bucurau sau ne laudam: "uite, ANI lucreaza". Incepand de acum vreo 2 zile am vazut o doamna senator din actuala opozitie care, referindu-se la cazul doamnei Placinta, a declarat "ANI a facut abuzuri, doamna Placinta este nevinovata", a mai spus Macovei. El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, acesta este un semn ca ANI "chiar functioneaza".

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat vineri seara ca acuzatiile ANI "nu au fundament juridic" si a sustinut ca este vorba de un atac din partea presedintelui Traian Basescu prin "reincalzirea unei supe", atat la adresa sa, cat si a altor colegi de opozitie.

"Nu ma simt sub nicio forma culpabil fata de declaratiile de avere. Se reincalzeste supa acum, in mod suspect, inainte de congresul PSD", a sustinut liderul PSD.

Intrebat de ce crede ca acuzatiile despre declaratiile sale de avere au aparut acum, si nu inainte de campanie, Geoana a raspuns ca "este atat de penibil si de slab, ca daca aparea in campanie asa ceva, avea efectul advers". Cu asta il ataci pe Geoana, cu subtirica asta? Haideti sa fim seriosi. Dar acuma se incearca pentru ca este o alta etapa si se incearca inflamarea unei anumite stari de spirit", a explicat presedintele PSD.

In plus, Geoana a declarat ca "aceste argumente aduse azi in discutie (de ANI, n.r.) arata, pe de o parte, lipsa de profesionalism a celor care compun aceasta Agentie si, pe de alta parte, reaua credinta crasa de care fac dovada, incercand sa-i agate lui Geoana o tinichea pentru ca este clar ca deranjeaza in acest moment, ca reputatia, cinstea si onoarea mea sunt impecabile in aceasta tara". "Este o facatura la comanda politica si acest lucru, din pacate, a inceput sa fie posibil de o maniera sistematica in republica portocalie", a mai spus Geoana.

Geoana a mai declarat vineri, printr-un comunicat de presa, ca verificarile ANI in privinta sa indica "o vendeta politica a celor care conduc astazi Romania si, mai mult decat atat, o incercare de a interveni si de a influenta rezultatul alegerilor din PSD".

Cele mai citite

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...
Ultima oră
Pe aceeași temă