14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședintele ales Igor Dodon: Conflictul militar din Transnistria a izbucnit din cauza...

Președintele ales Igor Dodon: Conflictul militar din Transnistria a izbucnit din cauza liderilor moldoveni care voiau unirea cu România

 

Conflictul militar din Transnistria a izbucnit din cauza liderilor moldoveni care voiau unirea cu România, acuză președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, într-un interviu acordat postului rus Zvezda TV, potrivit Mediafax.

„De ce a fost războiul? Deoarece în Republica Moldova conducerea ţării vorbea deschis despre desfiinţarea statului şi despre unirea cu România”, a declarat  președintele ales Igor Dodon, care s-a arătat dispus să rezolve conflictul din Transnistria.

Astfel, el susține că Republia Moldova ar putea acorda Transnistriei un statut special. „Cred că se poate ajunge la o soluţie politică prin crearea unui sistem de tip federal. Nu trebuie să ne temem, este necesar să acordăm un statut special Transnistriei, să dezvoltăm anumite principii”, a subliniat Igor Dodon.

Totodată, în același interviu, el a lăudat patriotismul din Rusia, subliniind că vrea să îi facă pe cetăţenii moldoveni să fie mândri de ţara lor, nu să dorească „unirea cu România sau aderarea la NATO”.

„Îi invidiez pe cetăţenii admirabili ai Federaţiei Ruse pentru că au un asemenea lider. Cred că preşedintele (Vladimir Putin – n.red.) a făcut eforturi mari pentru intensificarea patriotismului şi pentru consolidarea bazelor statului; aceste lucruri sunt foarte importante, o ţară nu poate avea un viitor fără ele, iar nouă ne lipsesc în acest moment”, a declarat pro-rusul Igor Dodon.

Igor Dodon a exprimat dorinţa de a-i face pe cetăţenii moldoveni să fie mândri de ţara lor aşa cum ruşii sunt mândri de Rusia. „O anumită parte a societăţii (Republicii Moldova – n.red.) ar vrea unificarea cu România, iar alta aderarea la NATO. Noi nu avem patriotismul din Rusia. Aş vrea să fac acelaşi lucru în ţara noastră, să îi fac pe cetăţeni să fie mândri de ea”, a subliniat Dodon.

Conflictul militar din Transnistria a izbucnit în noiembrie 1990, în zona Dubăsari, între separatişti proruşi susţinuţi de Moscova şi serviciile de securitate moldovene. Confruntările s-au intensificat la începutul anului 1992, încheindu-se cu un acord de încetare a focului în iulie 1992. Bilanţul conflictului a fost, potrivit diverselor estimări, între 300 şi peste 600 de morţi. Negocierile pentru soluţionarea crizei separatiste continuă şi în prezent.

Cele mai citite

Ce inovații a adus Rolex în lumea ceasurilor?

De peste 100 de ani Rolex a acaparat piața ceasurilor de lux, devenind una dintre cele mai cunoscute și apreciate mărci producătoare din întreaga...
Ultima oră
Pe aceeași temă