6 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialCine este femeia care a pornit războiul cu corupţia din fotbalul mondial

Cine este femeia care a pornit războiul cu corupţia din fotbalul mondial

Loretta Lynch este prima femeie de culoare care ajunge în funcţia de ministru al Justiţiei în Statele Unite.

La doar o lună de la preluarea funcţiei de ministru, procurorul Loretta Lynch devine eroul luptei împotriva coruptiei din interiorul FIFA.

Doamna Lynch ajunge astfel în atenţia întregii lumi, prin curajul ei de a acţiona şi de a lua măsuri dure în fotbal – o lume considerată, prin tradiţie, aceea a bărbaţilor, menţionează presa internaţională.

Citeşte şi: Președintele Obama vrea s-o numească pe Loretta Lynch în funcţia de procuror general al SUA

La nivelul opiniei publice, surpriza a fost amplificată şi de faptul că Statele Unite nu sunt o ţară foarte interesată de ceea ce se întâmplă, în mod obişnuit, în fotbalul european.

Cotidianul francez Le Figaro o numeşte pe Lynch “femeia care a cutremurat FIFA”. Presa din Germania o numeşte “vânătoarea FIFA”. Presa din Argentina o numeşte “justiţiarul fără milă”.

Campania deschisă, acum câteva zile, de Loretta Lynch împotriva corupţiei de la vârful FIFA reprezintă cel mai puternic debut în funcţia de ministru al Justiţiei în SUA, după cel al lui John Ashcroft, în anul 2001, care l-a deconspirat pe Robert Hansen, vechi agent al FBI, ca fiind spion rus  – notează New York Times.

Imediat după ce justiţia americană a declanşat ancheta împotriva liderilor FIFA, mass-media a dorit să ştie în ce măsură ancheta reprezintă meritul personal al doamnei Lynch. Ea a admis că a fost la curent cu derularea investigaţiilor, dar a subliniat că a permis atât procurorilor cât şi agenţilor FBI să-şi îndeplinească propriile atribuţii. “Am o echipă excelentă”, a subliniat noul ministru al Justiţiei.

Legislaţia SUA permite procurorilor americani să facă investigaţii asupra unor cetăţeni aflaţi pe teritoriul altor ţări, dacă faptele lor au legătură cu Statele Unite.

În ancheta supervizată de Loretta Lynch, 9 înalţi oficiali ai FIFA, inclusiv doi vicepreşedinţi ai Federaţiei, au fost arestaţi în Elveţia, la cererea SUA, fiind acuzaţi de corupție, spălare de bani și fraudă. Suspiciunea anchetatorilor americani este aceea că liderii FIFA s-au folosit în afacerile lor ilegale şi de serviciile unor bănci americane.

Citeşte şi:  „Sistemul Blatter“ şi milioanele corupţiei

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inspectorii ANAF primesc statut special și vor fi înarmați

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va fi reorganizată, iar după această procedură, inspectorii de la Antifraudă Fiscală vor avea un statut special și...

Arhiepiscopul Teodosie a lipsit de la ședința Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, pe care o conducea Patriarhul Daniel

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a lipsit de la ședința din 28 februarie 2024 a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, ședință pe pe care o...

Curtea Supremă a SUA se va sesiza în problema imunității penale invocate de Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite(SUA) a acceptat miercuri să se sesizeze în problema imunităţii penale invocate de Donald Trump şi să o examineze la...
Ultima oră
Pe aceeași temă