18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialPresa internaţională, despre condamnarea lui Becali: România încearcă să arate că poate...

Presa internaţională, despre condamnarea lui Becali: România încearcă să arate că poate învinge corupţia la nivel înalt

Vestea condamnării lui Gigi Becali la trei ani de închisoare cu executare în Dosarul schimbului de terenuri cu MApN a făcut înconjurul lumii, ştirea fiind preluată de agenţiile de presă Reuters, AFP şi AP.

“George Becali, un parlamentar român şi patron al clubului de fotbal Steaua Bucureşti, a fost condamnat, luni, la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz de putere. Prin sentinţa definitivă de luni, Becali nu este decât unul dintre numele ‘grele’ găsite vinovate în încercarea României să arate că poate învinge corupţia la nivel înalt”, comentează agenţia de presă Reuters.

Citeşte şi Gigi Becali a fost transferat la Penitenciarul Rahova

Reuters aminteşte că Uniunea Europeană, la care România a aderat în anul 2007, monitorizează special sistemul de justiţie românesc şi a cerut, în mod repetat, acţiuni împotriva oficialilor suspectaţi de abuz. 

Becali, în vârstă de 54 de ani, a fost condamnat de cea mai înaltă instanţă din România, alături de doi foşti oficiali din Ministerul Apărării, pe care procurorii i-au acuzat că i-au vândut lui Becali 30 de hectare de teren care aparţinea statului, prejudiciul ridicându-se la 900.000 de dolari.

Cei de la Reuters scriu şi că, duminică noapte, Becali a fost oprit de poliţia de frontieră pe un aeroport de lângă capitală în timp ce încerca să fugă din ţară. Becali, un înverşunat om religios, a spus că plănuia să plece într-o scurtă vizită în Israel ca să se roage pentru o decizie favorabilă a instanţei.

Citeşte şi FOTO. Pipera nu a strigat FREE GIGI. Cum au reacţionat bărbaţii din familia lui Becali la aflarea sentinţei

“Fostul cioban, extrem de controversat, a infuriat grupurile care protejează drepturile omului cu opoziţia sa faţă de homosexuali şi de minorităţi, dar şi-a câştigat un loc în Parlament ca membru al alianţei de stânga de la guvernare. La începutul anului 2013, Becali şi-a dat demisia din alianţă după ce, în luna februarie, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în Dosarul sechestrării. Fostul premier Adrian Năstase, condamnat la închisoare pentru corupţie, a fost eliberat recent din închisoare, dar mulţi dintre oficialii români condamnaţi în ultimii ani au primit pedepse cu suspendare”, conchide Reuters.

Citeşte şi Becali plăteşte, după 16 ani, pentru cel mai mare tun dat statului. De ce l-a achitat prima instanţă

“Patronul echipei Steaua Bucureşti primeşte doi ani de închisoare”, titrează şi agenţia de presă AFP: “Controversatul patron al uneia dintre echipele de fotbal de top din România, Steaua Bucureşti, şi un fost ministru al Apărării au fost condamnaţi la doi ani de închisoare într-un schimb ilegal cu terenuri ce aparţineau statului.

Gigi Becali, fost europarlamentar şi deputat al coaliţiei de centru-stânga de la guvernare, a vrut să plece spre Israel în noaptea de dinaintea sentinţei, însă a fost reţinut pe aeroport. Câteva ore mai târziu, o instanţă din Bucureşti i-a condamnat pe Becali şi pe fostul ministru al Apărării Victor Babiuc la doi ani de închisoare cu executare”.

Citeşte şi Becali, CONDAMNAT la 3 ani de ÎNCHISOARE cu EXECUTARE. Parlamentarul s-a PREDAT la Poliţia din Ilfov. Cioflină şi Babiuc, în AREST

Patronul echipei Steaua, fostul şef al Statului Major şi un fost ministru, condamnaţi într-o afacere imobiliară ilegală”, potrivit agenţiei AP: “Instanţa supremă din România i-a condamnat pe patronul echipei Steaua, pe fostul şef al Statului Major al Forţelor Armate şi pe un fost ministru al Apărării la doi ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi corupţie într-o afacere imobiliară.

Curtea l-a condamnat pe Gigi Becali, patronul echipei Steaua şi fost europarlamentar, pentru că i-a instigat pe oficiali să abuzeze de poziţia lor într-un schimb de terenuri cu Armata, între anii 1996 şi 1999. Generalul Dumitru Cioflina, fostul şef al Statului Major, a fost condamnat pentru că a abuzat de poziţia sa, iar fostul ministru al Apărării Victor Babiuc a fost condamnat atât pentru abuz în serviciu, cât şi pentru că a primit mită. Sentinţa este definitivă. Becali va sta în închisoare trei ani ca urmare a contopirii actualei pedepse, cu o alta dintr-un alt dosar, în care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar legat de mita din fotbal”.

Cele mai citite

VIDEO. Inundațiile pun stăpânire pe Brazilia. Bilanțul se ridică la 75 de morți

Bilanțul victimelor ploilor abundente care au provocat inundații în statul brazilian Rio Grande do Sul din sudul țării a crescut la cel puțin 75...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă