5.1 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialPresa franceză susține că președintele Hollande ar fi autorizat eliminarea a zeci...

Presa franceză susține că președintele Hollande ar fi autorizat eliminarea a zeci de teroriști prin execuții extrajudiciare

Președintele Franței, Francois Hollande, ar fi ordonat în ultimii trei ani execuția extrajudiciară a circa 40 de jihadiști ori presupuși jihadiști, relevă o anchetă jurnalistică efectuată de Le Monde, citată de Agerpres.

Fragmente din această anchetă jurnalistică au fost publicate în ultimele zile.

Lichidarea teroriștilor sau a suspecților s-a realizat în cadrul unor operațiuni desfășurate de trupele speciale sau de serviciile secrete franceze.

De altfel, în cartea intitulată „Un président ne devrait pas dire ça” (Un președinte nu ar trebui să spună acest lucru), apărută în octombrie 2016 și scrisă de doi ziariști pe baza confesiunilor adunate în urma a circa 60 de interviuri avute cu Hollande în ultimii patru ani, acesta recunoaște că a dispus „eliminarea fizică” a unor teroriști.

Investigația desfășurată de Le Monde relevă că ar fi vorba despre circa 40 de „execuții selective” pe care serviciile speciale le-au dus la îndeplinire în cadrul așa-numitelor „operațiuni homo” (omucidere) în mai multe țări, printre care se numără Mali, Siria, Etiopia, Libia sau Egipt.

Pentru unele dintre aceste operațiuni Hollande a lucrat în strânsă cooperare cu unii aliați, mai ales cu președintele american Barack Obama, în mandatele căruia SUA au recurs și ele în mod sistematic la execuția sumară a numeroase persoane încadrate de serviciile secrete în categoriile HVI (high value indivuals) sau HVT (high value targets), în care serviciile secrete includ de obicei asasinii periculoși.

Hollande nu este însă singurul președinte francez care a dispus astfel de operațiuni. De exemplu, Francois Mitterand a ordonat în anul 1985 serviciilor secrete „neutralizarea” — adică scufundarea — ambarcațiunii „Rainbow Warrior”, nava emblemă a organizației ecologiste Greenpeace.

Investigația publicată de Le Monde descrie toate aspectele — operaționale, juridice și morale — ale acestei practici la care s-a recurs tot mai mult după ce Franța a devenit o țintă predilectă a teroriștilor.

O astfel de acțiune a fost aprobată în urma unui consiliu restrâns al responsabililor din domeniul securității naționale convocați de Hollande la Palatul Elysee pe 5 noiembrie 2015. La acea reuniune lui Hollande i s-a prezentat o notă confidențială ce conținea propunerea lovirii unor tabere de antrenament în Siria și Irak. Însă documentul menționează și problema delicată a jihadiștilor care sunt francezi, așadar dacă militarii francezi pot ucide concetățeni de-ai lor, fără să ofere însă un răspuns clar, făcând referire doar la ‘o comunicare prudentă’ în cazul unor atacuri asupra unor obiective unde se presupune că ar fi francezi și în care să se evoce „atacul locațiilor de antrenament ale teroriștilor în Siria”.

De altfel, lupta împotriva terorismului, care este o combinație de război clasic și neconvențional și include operațiuni de culegere de informații și de eliminare fizică a unor inamici, face tot mai complexă zona gri a „loviturilor țintite” și a „execuțiilor extrajudiciare” conduse în numele a ceea ce francezii denumesc „raisons d’Etat” (rațiuni de Stat).

Pentru eliminarea „dușmanilor Statului”, operațiunile „homo” au ca țintă teroriști individuali și sunt executate mai ales de trupele Alpha, unitatea militară de elită din cadrul Direcției Generale de Securitate Externă (DGSE), serviciul de informații externe al Franței. Potrivit Le Monde, în această unitate activează câteva sute de bărbați și femei care pot fi trimiși în misiuni în Franța și în exterior pentru a lichida respectivele ținte.

În confidențele sale regăsite în cartea „Un président ne devrait pas dire ça”, președintele Hollande afirmă că a autorizat cel puțin patru operațiuni „homo”. Însă un jurnalist care a investigat subiectul crede că numărul real al acestor operațiuni este de aproximativ zece ori mai mare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sorin Ioniță, președinte Expert Forum: Franţa şi Polonia şi-au exprimat neîncrederea în serviciile româneşti de informaţii

Preşedintele think-thank-ului Expert Forum, Sorin Ioniţă, a semnalat o mişcare importantă la nivelul aliaţilor României: Franţa şi Polonia şi-au exprimat neîncrederea în serviciile româneşti...

Sorin Ioniță, președinte Expert Forum: Franţa şi Polonia şi-au exprimat neîncrederea în serviciile româneşti de informaţii

Preşedintele think-thank-ului Expert Forum, Sorin Ioniţă, a semnalat o mişcare importantă la nivelul aliaţilor României: Franţa şi Polonia şi-au exprimat neîncrederea în serviciile româneşti...
Ultima oră
Pe aceeași temă