13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPreotul expulzat s-a intors la post

Preotul expulzat s-a intors la post

Parintele Ionel Bagea, unul dintre cei patru preoti romani expulzati de autoritatile moldovene la sfarsitul anului tre-cut, a reusit sa treaca din nou granita de peste Prut. Preotul a ajuns inapoi la enoriasi sai. La Vadul lui Isac, preotul Ionel, cum ii spun enoriasii, ridica impreuna cu ei de 14 ani o biserica, care pare ca nu se mai termina. Preotul spune ca de cand s-a intors este din nou tinta sicanelor autoritatilor de la Chisinau, care vor sa-l scoata cu forta din randul enoriasilor.
Parintele Ionel Bagea a povestit ca a reusit sa treaca granita fiind ajutat de graniceri, care, spune el, nu prea sunt de acord cu prigonirea politica a preotilor romani. "Am trecut intamplator. Nici nu ma asteptam, pentru ca mai incercasem de vreo doua ori, de pe 3 ianuarie, dar ma respingeau pe motiv ca aveam interdictie. Cand imi introduceau pasaportul in baza de date, aparea acolo cu rosu si m-am gandit ca, daca ma duc sa trec granita duminica, fiind si zi de sarbatoare, poate se intampla vreo minune. Aveam la mine si decizia Curtii de Apel Cahul, prin care imi era suspendat dosarul si deci legal nu mai erau motive sa mi se interzica intrarea.

 

Baietii de la vama moldoveneasca au fost de isprava, pentru ca, desi apaream in rosu, ca nu am voie, eu aveam o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila ce anula interdictia si m-au lasat sa trec. Nici nu ma asteptam, eram doar cu ce aveam pe mine, dar am trecut repede si m-am intors la enoriasii care ma asteptau cu lacrimi in ochi. Dar tot nu m-au lasat in pace cei de la Chisinau. De cand am trecut inapoi m-au chemat la Chisinau de nu stiu cate ori. Mi-am depus actele la Agentia Fortelor de Munca din Chisinau, unde m-au tra-tat ca pe un nimeni. Am fost chemat iar la Comisariatul pentru Migrari din Chisinau si m-au escortat cu comisarii pana la judecata, desi avocatul meu a spus clar ca am mai fost o data judecat pe baza legii pe care ma acuzau ca am incalcat-o, dar am fost achitat! Nimic nu i-a induplecat, m-au trimis in judecata iar. Dar de data aceasta judecatorul a refuzat sa judece o asemenea aberatie si acum astept sa vad ce se decide. Dar de plecat de aici nu mai plec", a spus parintele Bagea.

Familia preotului Bagea este formata din sotie si sase copii. De 15 ani, de cand a fost hirotonisit preot, Ionel Bagea are parohia in Republica Moldova, intr-un sat din Raionul Cahul. El este preot ortodox al Mitropoliei Basarabiei, care apartine de Patriarhia Romana. In ultimii ani a fost sicanat repetat de autoritatile moldovenesti. Acum cateva luni, patru preoti romani, parohi in cateva comune din Raionul Cahul, din Republica Moldova, au fost expulzati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă