12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPremierul Japoniei şi-a anunţat demisia

Premierul Japoniei şi-a anunţat demisia

A doua economie a planetei intră din nou în criză: de data aceasta, una politică. Premierul nipon  Yukio Hatoyama a anunţat că-şi va prezenta demisia din fruntea guvernului, după mai puţin de 9 luni de exercitare a mandatului, potrivit Realitatea.net.

Motivul pentru care a luat această decizie este cota de popularitate care ajunsese în sondaje la numai 17%, şi asta cu doar o săptămână înaintea alegerilor pentru camera superioară a parlamentului de la Toyko.

Explicaţia stă în faptul că Hatoyama nu şi-a îndeplinit promisiunea electorală de a închide o controversată bază militară americană din Okinawa – subiect extrem de sensibil pentru opinia publică din Japonia.

Eşecul s-a tradus printr-un dezastru în sondaje, iar acum câteva zile unul din partidele aliate la guvernare a părăsit coaliţia aflată la putere.

Hatoyama, al patrulea premier al Japoniei care demisionează după mai puţin de un an de mandat, a cedat presiunilor din interiorul propriei formaţiuni, Partidul Democrat. Analiştii politici îl indică drept succesor în fruntea guvernului pe actualul ministru de finanţe.

 

Cine este Yukio Hatoyama

La o jumătate de secol după bunicul său, Yukio Hatoyama a fost timp de nouă luni premier al Japoniei, ducând mai departe numele acestei dinastii de politicieni, comparată adesea cu familia Kennedy, dar şi-a anunţat miercuri demisia din funcţie, potrivit Newsin.

Acest inginer în vârstă de 63 de ani, care şi-a făcut o parte din studii în Statele Unite, este nepotul fostului premier Ichiro Hatoyama (1954 – 1956) şi fiul fostului Ministru de Externe Iichiro Hatoyama. În ciuda apartenenţei sale la elita niponă – bunicul din partea mamei este fondatorul fabricantului de anvelope Bridgestone – premierul, aflat în fruntea celor mai bogaţi aleşi din Parlament, a promis “să construiască o societate prietenoasă” şi să ducă “o politică bazată pe dragoste”.

De asemenea, el a promis că va sparge puternicul monopol al birocraţilor din administraţie şi din viaţa politică din Japonia, că va reduce cheltuirea fondurilor publice şi va redistribui venitul naţional spre zonele rurale şi în sprijinul celor defavorizaţi.

Hatoyama s-a confruntat, însă, cu critici după ce a revenit asupra angajamentului de a muta o bază militară americană din Okinawa, pentru a uşura povara suportată de această insulă, care găzduieşte majoritatea trupelor SUA din Japonia.

Provenind, ca şi fratele său Kunio, din marele Partid Liberal-Democrat (PLD, dreapta), Yukio Hatoyama s-a distanţat de familia sa politică de origine în 1993, pentru a fonda, trei ani mai târziu, împreună cu alţi disidenţi şi oponenţi, Partidul Democratic din Japonia (PDJ, centru).

După ce a condus partidul între 1999 şi 2002, el a fost timp de mai mulţi ani mâna dreaptă a preşedintelui PDJ Ichiro Ozawa, înainte de a-i succede în mai anul acesta, în urma demisiei acestuia provocată de un scandal de finanţare politică. Licenţiat în inginerie al prestigioasei Universităţi din Tokyo (Todai), Yukio Hatoyama a studiat, de asemenea, la Universitatea Stanford din Statele Unite înainte de a preda economia la Universitatea Senshu din Tokyo.

Hatoyama şi-a început cariera politică după ce a fost ales în 1986 într-o circumscripţie din nordul insulei Hokkaido, unde familia sa deţinea proprietăţi. Cu toate acestea, el susţine că nu este “un politician tradiţional”, cum este cazul de cele mai multe ori în Japonia, unde fiefurile electorale se transmit din generaţie în generaţie, deoarece bunicul şi tatăl său au fost aleşi în alte regiuni ale arhipelagului. El a fost reales de şase ori în Camera Deputaţilor.

Înalt, slab, faţa sa deosebită cu ochii bulbucaţi i-a adus porecla de “E.T.”, o comparaţie pe care a întors-o în favoarea sa, însărcinându-i pe membri partidului său, în 2001, să vândă abţibilduri şi gentuţe pentru telefoanele mobile, având imprimate caricatura sa ca extraterestru.

Mereu elegant – şi-a desfăşurat întreaga campanie electorală în costum cu cravată în pofida caniculei – Hatoyama este căsătorit cu o fostă actriţă, Miyuki, pasionată de yoga şi spiritualitate, şi are un băiat, care predă ingineria la o universitate din Moscova. Soţia sa este cea care îi pregăteşte haine şi se îngrijeşte în fiecare zi de coafura sa umflată. “Este soarele meu”, a mărturisit el, într-un interviu. “Mă simt uşurat când mă întorc acasă. Soţia mea îmi încarcă bateriile”, a mai spus noul premier al Japoniei.

În timpul liber, Hatoyama este pasionat de fotbal, tenis, baseball şi muzica clasică.

 

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă