22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPremierul israelian Benjamin Netanyahu denunță discursul "părtinitor" al lui John Kerry

Premierul israelian Benjamin Netanyahu denunță discursul “părtinitor” al lui John Kerry

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a denunțat miercuri "discursul părtinitor" împotriva Israelului, pronunțat de secretarul american de stat, John Kerry, transmite AFP, preluată de Agerpres.

"Ca și rezoluția Consiliului de Securitate (…), discursul său din această seară a fost părtinitor împotriva Israelului", a declarat Netanyahu, potrivit unui comunicat al biroului său.

"Timp de mai bine de o oră, el a abordat în mod obsesiv coloniile și abia a evocat rădăcina conflictului, și anume opoziția palestiniană la un stat evreu, indiferent de granițele sale", a adăugat premierul israelian.

Secretarul de stat american, John Kerry, le-a cerut miercuri israelienilor și palestinienilor să trăiască în două state separate pe baza granițelor din 1967 — înainte de Războiul de Șase Zile — și a apreciat că Ierusalimul ar trebui să devină capitala a două state, relatează AFP.

Într-un discurs privind Orientul Mijlociu, șeful diplomației americane a propus, pentru a se reveni la granițele din 1967, 'schimburi de teritorii echivalente' în cadrul unei înțelegeri reciproce. 'Israelul ar fi atunci recunoscut ca stat evreu', a adăugat Kerry.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a reafirmat de asemenea că soluția a două state este 'singura cale posibilă pentru a obține o pace justă și durabilă între israelieni și palestinieni'.

Sâmbătă, într-o primă reacție publică după votul din Consiliul de Securitate al ONU, Benjamin Netanyahu a declarat că rezoluția adoptată vineri de ONU împotriva colonizării israeliene este "părtinitoare și rușinoasă".

"Decizia care a fost luată este părtinitoare și rușinoasă, dar vom trece peste ea (…) Va lua timp, dar această decizie va fi anulată", a declarat Benjamin Netanyahu în cursul unei ceremonii transmise de televiziunea israeliană.

El a criticat în special "guvernul Obama" pe care l-a acuzat că a dat "o lovitură rușinoasă împotriva Israelului la Națiunile Unite".

Benjamin Netanyahu a subliniat că președintele SUA, Barack Obama, a încălcat astfel angajamentul american care data din perioada președinției lui Jimmy Carter de a nu "dicta termenii păcii cu Israelul în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite".

Consiliul de Securitate a votat vineri o rezoluție care condamnă politica israeliană de colonizare. Votul a avut succes în urma deciziei Washingtonului de a nu—și exercita dreptul la veto.

Cele mai citite

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA, a decis Înalta Curte, potrivit BBC. Julian Assange a primit permisiunea de...

Expert Forum: Până pe 16 mai, partidele au cheltuit 11 milioane lei, pentru campania la alegerile europarlamentare şi peste 3,8 milioane lei pe campania...

Potrivit raportului Expert Forum, pentru europarlamentare, până la data de 16 mai au fost raportate venituri de 40 de milioane de lei, din care 14 milioane de lei...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă