17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialSoluție de criză: trei sportivi din Rusia și Ucraina sunt de miercuri...

Soluție de criză: trei sportivi din Rusia și Ucraina sunt de miercuri cetățeni români cu acte în regulă

După șocul ratării calificării la Jocurile Olimpice de vară de la Rio a loturilor naționale de gimnastică, a fost luată o măsură în premieră pentru sportul românesc. Guvernul a discutat trei proiecte de hotărâre prin care să acorde cetățenia română unor sportivi din Rusia și Ucraina ce ar putea reprezenta România în lotul naţional de lupte, în vederea calificării și participării la Jocurile Olimpice de la Rio.

Prin urmare s-a decis acordarea cetățeniei române sportivilor de înaltă performanță Albert Saritov, Katerinei Sassa şi Katerinei Jidacevska. România are calificați până acum doi luptători la JO 2016, Alina Vuc (cat. 48 kg) și Alin Alexuc-Ciurariu (greco-romane, cat. 98 kg).

Cei trei sportivi au CV-uri impresionante

Albert Saritov, rus de origine cecenă, are 30 de ani și a câștigat în 2011 medalia de bronz la Campionatele Mondiale de lupte de la Istanbul. În palmaresul său figurează numeroase medalii câştigate la turnee internaţionale, cum ar fi Cupa Ramzan Kadîrov, Mongolian Open, Golden Grand Prix, Germany Grand Prix etc.

Katerina Sassa are 24 de ani și a concurat la 75 de kilograme, în timp ce compatrioata sa, Katerina Jidacevska, are 22 de ani și e la categoria 58 kilograme.

Președintele Klaus Iohannis a semnat la 15 decembrie 2015 decretul privind promulgarea legii potrivit căreia persoanelor fără cetățenie sau străine care contribuie la promovarea României prin performanțe sportive li se poate acorda cetățenia română la cerere.

Sportivul din Federația Rusă Saritov Albert a solicitat dobândirea cetățeniei române în 18 decembrie 2015, iar sportivele din Ucraina Sassa Kateryna și Zhydachevska Kateryna în 26 noimebrie 2015.

Solicitările au primit raport favorabil din partea Comisiei pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, constatându-se astfel îndeplinirea condițiilor legale. În acest context, potrivit legii, Ministerul Tineretului și Sportului a inițiat Hotărârile pentru acordarea cetățeniei române celor trei sportivi, adoptate astăzi în ședința de Guvern.

Schimbarea legislaţiei cu privire la acordarea cetăţeniei române a declanşat un amplu proces de atragere a sportivilor străini în loturile naţionale.

Legislaţia română prevedea condiţii dificile şi termene lungi pentru acordarea cetăţeniei, iar reprezentanţii sportului autohton au cerut cu insistenţă o îndulcire a cerinţelor de naturalizare, care au fost modificate anul trecut.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...
Ultima oră
Pe aceeași temă