13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPremieră „Steaua fără nume"

Premieră „Steaua fără nume”

Piesa “Steaua fără nume” revine pe scena unde a fost montată pentru prima dată.

Pe 1 martie 1944, în actuala sală a Teatrului de Comedie, care atunci aparținea Teatrului Alhambra, avea loc premiera pe țară, în regia lui Soare Z. Soare, avându-l cap de afiş pe Radu Beligan.  Peste ani, în 1961, Radu Beligan avea să devină primul director al Teatrului de Comedie, înființat în aceeași clădire.

Acum, în 2015, pe aceeași scenă, montarea semnată de Vlad Massaci demonstrează actualitatea textului scris de Mihail Sebastian în 1943.

Teatrul de Comedie vă invită duminică, 8 februarie, ora 19.00, la Sala Radu Beligan, la premiera spectacolului „ Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Vlad Massaci, scenografia Andu Dumitrescu.

„O gară. Un spaţiu prin definiţie provizoriu, unde te găseşti lipsit de intimitate, la cheremul curioşilor. Un continuu exerciţiu de imaginaţie: de unde vin şi unde se duc toţi oamenii ăştia?! Cum e la ei acasă? Cum arată vieţile lor? E jocul meu preferat atunci când mă aflu într-o gară. «Steaua fără nume» e un text plin de poezie pentru că e scris în nostalgicii ani dintre războaie, unde, dacă te uiți la poze, vezi bărbaţi cu pălărie şi doamne elegante. Îi vezi acolo pe Grig şi pe Mona, îl vezi pe timidul profesor Miroiu.

Dar dacă aduci textul în prezent? Dacă gara interbelică primeşte acum o uşă de termopan, iar spuma poliuretanică e încă la vedere? Mai avem parte de poezie în prezent? Mai există visători, vizionari, cinici, gentlemeni? Mai există spleen? Astea sunt întrebările pe care mi le-am pus despre noi, azi. Dar n-am răspuns”, mărturiseşte regizorul Vlad Massaci.    

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă