O noua premiera medicala pentru Romania a fost realizata ieri la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures. Aici s-a realizat o valvoplastie mitrala fara a se recurge la clasica protezare.
Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures au inregistrat ieri o noua premiera medicala pentru Romania, dupa ce dr. Horatiu Suciu a reusit sa-l aduca la Targu Mures pe dr. Jorge Sierra, chirurg cardiovascular, de la Spitalul Universitar din Geneva. O echipa coordonata de Sierra a realizat o valvoplastie mitrala folosind pentru prima oara in Romania inelele Kalangos, proiectate si utilizate prima oara in 2005 la Spitalul Universitar din Geneva. "Principalul beneficiu al reconstructiei mitrale prin aceasta metoda este faptul ca valva nu trebuie inlocuita cu materiale heterologe, iar inelul care se implanteaza este resorbabil, fapt ce permite, in cazul copiilor, dezvoltarea in viitor a structurilor cardiace proprii organismului", a declarat dr. Horatiu Suciu, potrivit caruia prin aceasta metoda se incearca prelungirea perioadei de dispensarizare astfel incat protezarea sa se faca la o varsta cat mai indepartata. "Rezultatele sunt bune. Nu am lasat corpi straini in organism si nici in contact cu sangele", a subliniat Horatiu Suciu, care spune ca in ultimele luni a avut mai multe contacte cu dr. Jorge Sierra si s-a informat in legatura cu inelele Kalangos pentru a se convinge ca implantarea acestora este benefica pacientilor sai. "Acest inel este rodul unei activitati experimentale de 10 ani. Au obtinut absolut toate avizele si sunt foarte multumiti de urmarirea si modul in care se resoarbe", a explicat dr. Horatiu Suciu, in timp ce dr. Jorge Sierra a explicat ca inelul Kalangos a fost testat pe animale inainte de a fi folosit in medicina umana.
» S-a realizat o valvoplastie mitrala folosind inelele Kalangos.
Pacient
»15 ani
Pacienta care a beneficiat de noua metoda este o tanara de 15 ani aflata in evidentele medicilor mureseni de la varsta de 10 ani. Potrivit doctorului Suciu, aceasta este in stare buna, fiind in continuare sub observatia specialistilor. Suciu a precizat ca Institutul beneficiaza in acest moment de inca doua inele Kalangos. Costul unui asemenea inel se ridica la 1200-1300 de euro.