Şase persoane cu dizabilităţi mintale vor duce un trai autonom şi vor locui, din septembrie, într-o casă accesibilizată din comuna Mihăileşti, judeţul Giurgiu. Iniţiativa urmăreşte reinserţia socială a persoanelor cu dizabilităţi mintale, conform unui comunicat Habitat for Humanity, remis redacţiei.
Citeşte şi Poveştile oamenilor care nu mai ştiu ce înseamnă „acasă”: Ne mutăm ca nomazii cu cortul
Casa Mihail îi va ajuta pe locatari, care acum trăiesc în centre rezidenţiale aparţinând Direcţiei de Asistenţă Socială Giurgiu, să se dezvolte autonom şi să-şi recâştige demnitatea, nemaifiind segregaţi în instituţii în care, uneori, sunt privaţi de drepturi fundamentale, a explicat directorul de programe Habitat, Zamfir Todor.
Pornind de la nevoile reale ale beneficiarilor proiectului şi ţinând cont de valorile comunităţii în care se dezvoltă, Casa Mihail reprezintă un model care poate fi replicat în alte comunităţi la nivel naţional, explică reprezentanţii Habitat.
Locuinţa va fi complet accesibilizată şi se va întinde pe 200 de metri pătraţi. Casa va avea mai multe dormitoare, o bucătărie, o cameră de zi şi băi dotate cu echipament special. Designul va fi realizat de o echipă de arhitecţi americani de la Institute for Human Centered Design, din Boston.
Construcţia Casei Mihail a început în martie şi se va finaliza la sfârşitul lunii august. Proiectul a fost demarat de Habitat for Humanity România, Pro ACT Suport şi Open Society Foundations -Iniţiativa de Sănătate Mintală.
La sfârşitul lui martie 2012, în România trăiau 17.194 de persoane adulte cu dizabilităţi în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Dintre ele, mai puţin de 4% sunt integrate social, având un loc de muncă. Aceste date sunt constante, deş, în 2010, România a ratificat Convenţia Naţiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi.
Citeşte şi Prima hartă online a locurilor accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii