10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecial"Predoiu este pentru noi Plesita II"

“Predoiu este pentru noi Plesita II”

Dintre adjunctii numiti de Traian Basescu la varful Serviciului de Informatii Externe, Silviu Predoiu este cel mai contestabil. Crescut sub PSD, trece drept “cel mai urat general din SIE”. Unii il compara chiar cu Nicolae Plesita, fostul sef al spionajului comunist. Pe de alta parte, Predoiu sustine ca multi ii poarta sambetele din pricina pozitiei sale din SIE. Aceea de gardian-sef al spionilor. Intre timp a urcat in functie. Altii au coborat. Este vorba despre cei patru adjuncti ai lui Gheorghe Fulga trecuti vineri in rezerva de presedintele Traian Basescu.
Potrivit unor surse, “rotatia de cadre” din SIE este rezultatul disputelor dintre PNL si PD pe marginea infiintarii Comunitatii Nationale de Informatii. Ar fi o concesie facuta liberalilor de catre seful statului. Noua organigrama prevede doi adjuncti ai directorului in loc de patru. Generalii Marcel Alexandru, Niculaie Goia, Dan Chiriac si Constantin Rotaru au fost medaliati, inaintati in grad si trecuti in rezerva “la cerere”. Au fost numiti in functiile de adjuncti generalii Vasile Sarca si Silviu Predoiu.

Silviu Predoiu, “spionul” spionilor

Daca despre Vasile Sarca nu stim prea multe, despre generalul Predoiu, informatii sunt garla si nu prea placute. Generalul Silviu Predoiu a condus Directia de Securitate Interna a SIE. Infiintata la initiativa directorului Fulga, directia s-a ocupat, potrivit unor surse SIE, cu identificarea si indepartarea ofiterilor incomozi. Recomandarile PSD si apartenenta la o familie de securisti atarna foarte greu in cariera viitorilor ofiteri. “Cotizatia” era, potrivit acelorasi surse, o conditie de baza pentru trimiterea la post. Generalul Predoiu este fiu de securist pur sange. Tatal sau, fost general de securitate, a fost in 1989 inspector-sef al Inspectoratului Ministerului de Interne din Giurgiu. Generalul Predoiu este descris de colegii sai ca un Plesita II. Este considerat cam agramat, lipsit de scrupule, insa profund dedicat celor care l-au promovat. Adus din minerit, a fost incadrat la informatii externe inainte de 1989. In fata ziaristilor a negat continuu ca ar fi fost la post doi ani in Nigeria. “La nervi”, a cedat si a recunoscut ca a fost injunghiat undeva, prin Africa Centrala. In anul 2000, era locotenent-colonel. Dupa numai trei ani, a fost numit de Fulga director si avansat general de brigada. Predoiu, un tip mediocru, are o ura viscerala fata de tinerii mai educati. Dupa modelul Plesita, a adoptat masuri aberante si degradante pentru ofiterii din unitatile SIE. Controale corporale sau in serviete si genti, in fisete, in buzunare. Este acuzat ca a luat masuri de ascultare a telefoanelor ofiterilor fara mandat de la procuror sau judecator. SIE neaga continuu ca face interceptari. De curand l-au trecut in rezerva, in urma unui abuz, pe generalul Dorin Barjo-vanu. “Maurul” era sef la directia care ne asculta ilegal si fara mandat telefoanele. Unii sustin chiar ca Predoiu solicita spaga de la persoanele trimise la post in misiune de lunga durata. Multi ofiteri tineri din SIE au fost stopati. Multi au preferat sa-si dea demisia. Predoiu a negat toate acuzatiile. El spune ca este normal sa fie atat de dusmanit, din cauza functiei pe care o detinea. Nu este usor sa fii caine de paza in SIE.

Decorat pentru “servicii” PSD

Cat despre generalii trasi pe linie moarta, numai de bine. Generalul-colonel Rotaru Constantin este un securist cu stagii vechi. In 1989 era director al vestitei unitati a Securitatii “Dunarea.” Dupa Revolutie, a continuat sa lucreze in SIE. A fost trecut in rezerva in 1994. Harnagea l-a reincadrat pe Rotaru in SIE, in 1998, cu gradul de colonel. In 1999, l-a promovat prim-adjunct. Rotaru a facut o serie de afaceri cu firmele parlamentarilor PSD, pe care le-a implicat in diferite actiuni coordonate de SIE. Un bun exemplu este recuperarea creantelor Romaniei din diferite tari. Tot Harnagea a dat dispozitie sa fie trecut in rezerva. Fulga l-a recuperat pe Rotaru din spital in 2001. In numai trei ani, un simplu colonel a ajuns general-colonel cu functie de secretar de stat. Generalul Rotaru si-a adus in SIE mai multe rude si cunostinte. Pe fiica sa a numit-o director al unei unitati importante din serviciu. Ca secretar de stat, Rotaru s-a ocupat de activitatea economica si logistica a SIE. Impreuna cu alti generali facuti la “apelul bocancilor”, a infiintat firme sub acoperire. Prin aceste firme au planificat si derulat operatiuni economio-financiare dubioase. Rotaru a primit si el Steaua Romaniei in grad de comandor si a fost trecut in rezerva. Avea deja patru stele.

Pentru ce au primit “Steaua Romaniei”?

Un alt maestru de ceremonii crescut sub PSD mazilit a fost generalul Marcel Alexandru. Tipul intelectual, fostul secretar de stat si adjunct al directorului SIE, se lauda ca provine dintr-o familie de oameni simpli. Faptul ca a fost omul de casa al lui Adrian Nastase, i-a fost in cele din urma fatal. Dupa ultimele alegeri, a fost marginalizat de Fulga. S-a remarcat in legislatura trecuta prin nenumarate servicii de imagine aduse cuplului Nastase-PSD. Impreuna cu fostul director SRR Seuleanu si la umbra CSIS (Centru de Studii Internationale si Strategice), Marcel Alexandru a dus campania electorala a PSD pe cele mai inalte culmi. In America, la Washington. Cu ajutorul firmei Greenberg, cu care a papat sume importante din bugetul Radioului Public. Acope-rirea sa o constituiau cateva asa-zise lucrari stiintifice despre securitatea regionala. Expuneri realizate la Casa NATO. Un alt decorat si trecut in rezerva este generalul Niculaie Goia. Avea o singura calitate. A fost coleg de facultate cu Fulga. Generalul Dan Chiriac, urmas al unei vechi familii de sefi ai Securitatii, a spionat in SUA inainte de 1989. Vreo patru ani ca agent pe deplin conspirat, sub alt nume. PSD l-a facut director adjunct si secretar de stat. A trecut in rezerva cu aceeasi medalie si cu patru stele pe umeri. Decoratiile acordate la Cotroceni le-au facut trecerea in rezerva mai usoara din punct de vedere psihic, dar si financiar. Pe langa recunoasterea oficiala a unor presupuse merite, decoratiile aduc si o serie de avantaje financiare.

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă