19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPrea gras pentru a deveni presedinte in SUA?

Prea gras pentru a deveni presedinte in SUA?

Americanii spun în glumă că motivul renunţării supraponderalului guvernator de New Jersey, Chris Christie, să candideze la alegerile primare ale republicanilor a fost că se simţea ca un elefant într-un magazin de porţelanuri. Însă doar umoriştii şi-au permis să facă glume pe această temă, având în vedere că greutatea este un subiect tabu în SUA. Astfel, legendarul David Letterman a comentat în celebrul său program că, dacă Christie ar deveni preşedintele SUA, în loc să invadeze Irakul, ar prefera mai degrabă să invadeze Ihop (cunoscut fast-food de clătite), notează ziarul El Pais, citat de Agerpres.

Subiectul a fost abordat în reţea şi de unele ziare şi agenţii de informaţii care au vrut să ştie dacă americanii ar vrea să aibă un gras ca preşedinte /cuvântul ‘fat’ este incorect politic şi se pronunţă ‘the f word’). Un reporter a avut totuşi curajul să-l abordeze direct pe Christie la conferinţa de presă, întrebându-l dacă adevăratul motiv pentru care nu îşi prezintă candidatura la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2012, este pentru că ‘este prea gras pentru a deveni preşedinte‘.

Christie a răspuns, făcând feţe feţe, că pentru el nu este decât o altă ştire speculată de mass-media. Guvernatorul şi-a recunoscut excesul de greutate şi a admis că are probleme serioase pentru a urma un regim de slăbire. Dar nu a încercat să-şi caute scuze pentru aspectul supraponderal: ‘Da sunt gras, pentru că mănânc prea mult’, a declarat senin la CNN. Se ştie deja că Christie nu va mai participa la cursa electorală pentru Casa Alb, dar considerarea lui ca opţiune prezidenţială a suscitat o amplă dezbatere pe scena politică naţională: nu poţi deveni preşedinte al SUA dacă eşti prea gras?

Obezitatea se numără printre principalele probleme ale ţării. Şi se presupune că preşedintele trebuie să fie un exemplu pentru cetăţeni, argumentează cei care zilele acestea au dezbătut subiectul pe forumuri. Mai mult chiar, nu este oare grav ca preşedintele să aibă încă din start probleme de sănătate care i-ar putea scurta şederea la Casa Albă? Dar, în altă ordine de idei, nu este oare discriminator şi ofensiv să judeci pe cineva după aspectul său fizic? Ţara care a inventat jogging-ul, dar şi Coca Cola, produce obezi şi obsedaţi de aspectul lor fizic în mod egal. Ample sectoare ale societăţii consumă băuturi carbogazoase şi hambugeri supraetajaţi în timp ce altele dau bani grei pe regimuri alimentare, antrenori personali de fitness şi operaţii estetice pentru a înlătura orice grăsime de pe corp.

În cadrul dezbaterii privind măsurile mari – ‘the f word’, cuvântul ‘fat’ nu poate fi menţionat – s-au trezit unii care au enumerat câteva ‘piese grele’ care au stat la numărul 1600 în Pennsylvania Avenue /Casa Albă/ şi l-au semnlat în primul rând pe William H. Taft, preşedintele cu numărul 27 al SUA între 1909 y 1913. Taft cântărea nu mai puţin de 300 de libre – peste 135 de kg – şi există multe anecdote care spun că era nevoit să facă apel la personalul de serviciu al Casei Albe pentru a fi scos din cadă unde rămânea înţepenit. Sătul de atâtea comentarii, el a comandat o cadă de baie pentru persoane, alături de care s-a fotografiat pentru a pune capăt bârfelor.

Cele mai citite

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă